Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Frode Laupsas skrei hollandaise

Inviter til skreiselskap og imponer med Frode Laupsa sin favorittoppskrift på skrei med rotgrønnsaker, potet og hollandaise. Start med sausen, den tar lengst tid.

Frode Laupsas skrei hollandaise
Foto: Synøve Dreyer

Framgangsmåte

  • Sett stekeovnen på 120 °C.

  • Skjær skreifileten i serveringsstykker.

  • Pensle skreistykkene med rapsolje, og dryss med salt og pepper.

  • Ha skreifiletene på et stekebrett med et steketermometer i den tykkeste delen av fisken.

  • Bak i stekeovnen i 10-12 minutter. Når termometeret viser 50 °C er skreien ferdig.

Hollandaise

  • Lag klaret smør ved å smelte smør på svak varme i ca. 20 minutter. Ikke la smøret koke og ikke rør i det.

  • Når smøret har delt seg i tre, er det den midtre delen som skal brukes.

  • Fjern skummet på toppen, hell fettstoffet over i en ny kjele og sett smøret til side. De hvite vann- og saltstoffene skal ikke med.

  • Grovhakk sjalottløk, og ha det i en kasserolle med hvitvin, laurbærblad og pepper.

  • Kok det til mengden er redusert til 1/5 og sil det over i en stålbolle.

  • Ha i eggeplomme og dijonsennep og pisk det over et vannbad til sausen tykner.

  • Tilsett klaret smør litt etter litt.

  • Ha i sitronsaft og smak til med salt og kajennepepper.

 Grønnsaker 

  • Skjær gulrot, sellerirot og kålrot i tynne staver.

  • Kok grønnsakene møre i lettsaltet vann, ca. 2 minutter.

Potet 

  • Kok potet møre i lettsaltet vann i 10- 20 minutter, avhengig av størrelse.

  • Hell av kokevannet og tilsett terninger av smør.

Server skreien med grønnsaker og potet, og avslutt med hollandaisesausen.

Tips: Hvitvinen i sausen kan erstattes med usukret eplejuice og klaret smør fås kjøpt i dagligvarebutikker.