Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Ovnsbakt torskefilet med potetmos og klippfisk

Fra Eidsvollkokken Agnar Gjerstad kommer denne unike oppskriften med ovnsbakt torsk, grønnsakssalsa og potemos med klippfisk.

Ovnsbakt torskefilet med potetmos og klippfisk
Foto: Kristin Søylen

Framgangsmåte

  • Sett stekeovnen på 120 °C.

  • Skjær torskefileten i porsjonsstykker og legg på et stekebrett med bakepapir.

  • Ha salt, pepper og en tynn skive smør på hvert fiskestykke og bak i stekeovnen i ca. 15 minutter.

  • Kok hvitløksfeddene i vann, tørk dem og stek dem i olivenolje.

  • Legg hvitløken på et tørkepapir.

Potetmos

  • Gi klippfisken et oppkok i melken, trekk kasserollen til side og la stå i ca. 10 minutter.

  • Skrell potet, del i fire og kok møre i usaltet vann.

  • Hell av kokevannet og mos potetene.

  • Ha smør og 2 dl av klippfiskmelken sammen med potetene og mos sammen til en jevn potetmos.

  • Smak til med muskat, salt og pepper.

  • Rør klippfisk og olivenolje inn i potetmosen og hold den varm.

Klippfiskskum

  • Steam 0,5 dl av klippfiskmelken og bland med eggehvite.

  • Steam videre i ca. 30 sekunder.

Salsa

  • Skjær avokado og plommetomat i små terninger og finhakk rødløk.

  • Bland balsamicoeddik og olivenolje, og smak til med salt og pepper.

  • Ha grønnsakene i dressingen og bland alt godt sammen.

  • Smak til salsaen med saften av sitron og sukker.

  • Rør inn finhakket basilikum rett før servering.

Server torsken på potetmosen med stekt hvitløk og klippfiskskum på toppen, med salsa ved siden av.

Tips: Ha gjerne litt basilikum i klippfiskskummet så får det en fin grønnfarge.