Bruk Ctrl og + eller Ctrl og - for å justere tekststørrelsen

Nordmenn er glad i reker, og nå er de på sitt aller beste. Bli med Godfisk på rekefiske!

Sola lyser fra blå himmel når ekteparet og rekefiskerne Ellinor og Arne Harald Larsen på rekebåten «Marina» drar inn trålen etter dagens første kast på Lyngenfjorden. Havtemperaturen er to kalde grader og havet er isblått i fjorden som strekker seg ut mot den vakre Arnøya og storhavet utenfor.


De mektige Lyngenfjellene omkranser rekebåten «Marina». 

- Det er nå rekene er på sitt aller beste, sier Arne Harald Larsen, mens han løfter trålposen om bord og tømmer fangsten på 120 kg ferske reker i containeren.

Se merDin favorittoppskrift med reker

Beholderen fylles opp og kona Ellinor gjør seg klar til sortering.

- For å få topp kvalitet er det viktig at rekene blir sortert og kokt så snart vi har de om bord i båten. Vi koker rekene ute på feltet, kjøler de godt ned i kaldt sjøvann og deretter i isvann, før vi gjør de klar til levering. Vi leverer våre reker til Lyngen Reker. I morgen tidlig er de ute i butikkene, forteller Larsen.


Ellinor Larsen sorterer de ferske rekene før de kokes og avkjøles i det kalde sjøvannet

God fangst
Ferske reker er en delikatesse nordmenn elsker. Hovedsesongen starter ved påsketider og etterspørselen øker utover våren når det blir varmere i været. I dag ligger det to rekebåter på Lyngenfjorden. Og fangstene er gode.

- På en normal dag får vi rundt 250 kg reker på de to kastene vi gjør. Vi er ute allerede ved firetiden om morgenen og klar til levering utpå ettermiddagen. Normalt fisker vi fra mandag til torsdag, men om etterspørselen er god og fisket godt drar vi også ut på fredag, forteller Larsen.

Saftig smak
I de røde korgene ligger det store, røde reker som er klar til koking. De ferske rekene er blank i kjøttet og har en mild, nesten søtlig smak. Når rekene er kokt, blir kjøttet hvitt og saftig.

- Etter koking er det viktig at rekene blir kjølt godt ned. Da beholder vi den saftige smaken og holdbarheten blir bedre, forteller Larsen. 

Rekebåten duver i det stille vannet på Lyngenfjorden. Rundt oss henger et titalls måker i lufta i håp om å få tilgang til godbitene som er hentet om bord. I sør henger sola lavt på himmelen. Det er ennå tidlig på vinteren og fortsatt rom for mange turer på havet for ekteparet fra Lyngen.

På vei tilbake til Nord-Lenangen henter vi frem loff, majones, smør og sitron. Dagens lunsjmeny består av de ferskeste rekene vi noen gang har smakt, pent dandert på brød. Og smaken, ja den er helt fortreffelig.