Bruk Ctrl og + eller Ctrl og - for å justere tekststørrelsen

Full av smak og med lange tradisjoner skaper lutefisken alltid stemning. Se hvordan du går fram for å få et perfekt måltid med lutefisk.

Lutefisk-sesongen starter i oktober og varer ut januar. Under finner du alt du trenger for å lage et trivelig lutefisklag.

Les også: Hva er lutefisk?

Tilberedning av lutefisk

Lutefisk er utvannet tørrfisk, som behandles med lut av aske eller kaustisk soda, og så vannet ut igjen. Du kan kjøpe ferdig utvannet lutefisk i butikken, eller så lager du din egen lutefisk.

Hvis du kjøper lutefisken ferdig i butikken, kan du lese hvordan produsenten anbefaler deg å tilberede den, men her er noen generelle råd:

  • Beregn 500 til 750 gram lutefisk til hver person.
  • Hvis du salter lutefisken et par timer først, får du en fastere fisk på tallerkenen: Legg fisken i ei form, strø godt med salt over og vent et par timer. Skyll av løst salt og sett fisken i stekeovnen, i enten en fiskekjele med rist eller i en vanlig kjele med bare litt vann nederst. Her ser du hvordan du tilbereder tradisjonell lutefisk.
  • Sjekk underveis: Klem på et av de tykkeste stykkene med en gaffel. Når den gir etter eller skiver seg, er fisken ferdig.

Tilbehør til lutefisk

Du kan gjøre det enkelt eller mer avansert når du serverer lutefisk, og varierer gjerne etter hvor du befinner deg i landet.

  • Det tradisjonelle tilbehøret til lutefisk er poteter som Mandel, Gulløye eller Ringerikspotet, samt ertestuing og bacon.
  • Annet godt følge til lutefisk er sennep, lefse, sirup, kålrotstappe og revet geitost.
  • Kombinasjonene av tilbehør er ofte geografisk betinget: Kålrot og bacon finner du ofte på bergenserens tallerken, mens trøndere mener sirup og geitost hører sammen

Sennep, brunost, erter og mandelpoteter er det tradisjonsrike tilbehøret til lutefisk. Foto: Tom Haga

Se oppskrifter: Ulike måter å servere lutefisk på

Drikke til lutefisk

Med lutefisk på tallerkenen er det vanlig å ha mørkt øl og akevitt i glassene. Disse drikkevarene renser smaksløkene underveis, slik at du kan nyte de deilige smakene under hele måltidet.

Har du lyst å servere vin til lutefisken, bør du gå for hvite alternativer. Smaken av rødvin kler sjelden lutefisk, og garvestoffet framhever saltet i maten for mye. Hvitvinen bør være frisk og ha ganske lang ettersmak. Her får du flere tips til drikke til julens sjømat.

Se også: Caprinos film om lutefisk