Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Drikke til laks

Laks er supert å legge på grillen, og perfekt å servere på varme sommerkvelder. Her er tips til hva du bør servere som drikke til laksen.

Drikke til laks
Foto: Lise Strandlien

Daglig konsumeres det rundt 14 millioner måltider med norsk laks rundt om i verden. Det forklarer hvor populært laks er i hverdagskosten globalt. 

Om sommeren er det tid for grilling, og laks er noe av det beste du kan grille. Den er fast i kjøttet og får en flott stekeskorpe ved kun å pensle med nøytral olje. Når fisk grilles karamelliseres det ytterste laget og vi får et lett sødmefullt preg i skorpen.

Les også: Slik griller du laks

Hvitvin mer riktig enn rødvin

– Laks er en fet fisk og kan derfor med fordel kombineres med litt kraftigere hvitviner. Vi holder oss helst unna rødvin, da vi ofte opplever en litt metallisk smak når vi kombinerer tanninene i rødvin med fisken. Skal man absolutt drikke rødt, så velg en frisk og fruktig rødvin med lite tanniner, eksempelvis Pinot Noir fra nye verden eller Gamay fra Loire eller Beaujolais, sier vinekspert Liora Levi.

Hun forteller at vi heller har mye annet godt å velge i mellom enn rødvin. 

– En klassiker er Chardonnay fra sentral Burgund, gjerne med et visst eikepreg. Chardonnay dyrkes med hell i de fleste deler av verden i dag og er generelt sett et godt følge til laks. Viner laget på Chenin Blanc fra Loiredalen eller fra Sør-Afrika kan også brukes. Chenin Blanc har en flott syre som gjør at tilbehør som fet saus eller kremede grønnsaker friskes opp av vinen, fortsetter hun.

Se oppskrifter: Grillet laks med ulikt tilbehør

Mindre opplagte valg

Vinekspert Liora tipser også om å prøve noen litt mindre opplagt varianter.

– Prøv den fyldige versjonen av Verdjeo fra Spania som et spennende innslag, og sjekk med de ansatte på vinmonopolet om vinen er rik eller lett i stil. Eller hva med en hvitvin fra Rioja? Disse har god fylde og mye smak, og takler godt fiskefettet. En knusktørr Riesling av god kvalitet fra enten Alsace eller Tyskland er også et godt følge til grillet laks.

Les også: Sommerfest med laks på grillen

Øl til laks

Man må ikke glemme de ølfrelste. Mange foretrekker øl til maten og ifølge Liora egner det seg godt med laksen det også.

– Velg et øl med noe bitterhet og medium sødme. Sommerøl, blonde eller saison vil smake godt til, sier hun.

Alkoholfritt alternativ til laks

Eplemost er en gjenganger som alkoholfritt alternativ, og passer også til laksen. Men Liora anbefaler også å prøve hjemmelaget limonade.

– Lag limonade basert på ulike sitrusfrukter, urter som mynte eller basilikum, gjerne med litt knuste bringebær og litt sukkerlake for å balansere ut syren. Kjempegodt!