Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Ishavsrøye

Hvis laksen er kongen er ishavsrøya helt klart dronningen. Med sin blanke drakt og fine former byr ishavsrøya på en søtlig og rund smak, lav fettprosent og en fasthet i kjøttet som gjør fisken ettertraktet. 

Ishavsrøye
Foto: Esten Borgos

Ishavsrøya har alltid vært her. Fra den svømte rundt i det kalde, ugjestmilde vannet og tilpasset seg de tøffe og utfordrende omgivelsene under istiden, til nå i våre dager, hvor den kan sies å være Norges eldste ferskvannsfisk og den som lever lengst mot nord.

Ishavsrøya blir i dag oppdrettet på små, bærekraftige anlegg flere steder i Norge hvor fisken får leve mest mulig lik sin naturlige livssyklus.

  • Ishavsrøya er en fisk i laksefamilien – med navn etter den røde fargen (røyr).

  • Det finnes 2 typer røye, denanadromesom vandrer fra matfatet i havet og opp elveløp til dype vassdrag med kaldt ferskvann for å gyte. Og denstasjonære, som lever hele livet sitt i ferskvann.

  • Fordi ishavsrøya har et fast, saftig, rødt og delikat fiskekjøtt, er jevn i tykkelsen, gjør at serveringsstykkene får en likere steketid. En fisk det er lett og lykkes med.

  • Ishavsrøya du kan kjøpe i butikken ligger på i underkant 1 kg, noe som gjør den perfekt til å dele på 2 personer.  Til helgrilling er ishavsrøye super og den ser bra ut på tallerkenen. En flott og imponerende rett!

  • Filetene kan stekes som de er, bakes i ovn og kan klare et stort  spekter av tilbehør. Den skal ha kort varmebehandling. Ishavsrøye er også god som sushi.

  • Ishavsrøye kan man få tak i året rundt.

  • Ishavsrøye kan du finne fersk og fryst, hel eller som filet. Ishavsrøye kan du servere gravet, speket, røykt, raket og .

 

Ishavsrøya lever i stim, noe som gjør at fisken får mye mosjon. Fettinnholdet ligger på 7-9% og nesten 80% av dette er sunne en- og flerumettede fettsyrer. Fisken er ellers rik på vitamin A, D og B12. 

Lokale fiskenavn er blant annet bleike, blink, sjøblink, sjørøye, dvergrøye og grårøye.