Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Drikke til makrell

Makrellen er en fet fisk og krever sitt av drikken. Vinekspert Liora Levi guider oss gjennom mulighetene.

Drikke til makrell
Foto: Lise Strandlien

Om sommeren er makrellen i sesong og er et spennende innslag på grillen. Makrellen er også nydelig som enkelt og tradisjonsrikt trukket eller stekt. Da gjerne servert med nypoteter, agurksalat og rømme. 

I og med at makrellen er en fet fisketype, krever det mer av drikken vi serverer.

– Et viktig utgangspunkt er syre i vin ettersom det hjelper til å rense munnhulen for fiskefettet. Her har vi mye godt å velge mellom, hovedsakelig på hvitvinsfronten. Tysk Riesling, gjerne av god kvalitet med litt sødme, passer godt til makrell. Det lette røykpreget grillingen setter på sjømaten gjør også at litt fyldigere viner egner seg. Pinot Gris fra Alsace eller lett fatlagret Sauvignon Blanc er spennende alternativer, sier Liora.

Hun mener også at Riesling eller Grüner Veltliner fra Østerrike gir syre og friskhet til maten. Men også vin basert på mindre kjente druer.

– En drue mange ikke har hørt om er Chenin Blanc, enten fra Loiredalen eller fra Sør-Afrika. Det er en drue som komplimenterer makrellen. Albariño fra Spania eller Portugal er også et perfekt følge til fisken.

Rødvin til makrell

Heller du mer mot det rosa og røde i valg av vin? I utgangspunktet mener Liora at vi bør være forsiktige med å velge rødvin, da man fort kan få en metallisk smak på fisken i kombinasjon med tanninene i rødvinen.

– Prøv en syrefrisk og delikat rosévin fra Provence, eller unge, fruktige rødviner laget på Barbera eller Gamay, tipser hun.

Les også: Makrell – den selvsagte grillgjest

Øl til makrell?

Mange foretrekker øl til maten, og ifølge Liora går øl og makrell hånd i hånd.

– Her er mulighetene flere selv om vi holder oss til de lysere sortene. Her kan vi anbefale både pilsner og hveteøl, samt saison og blonde ale med litt mer bitterhet i, til den fete fisken.

Alkoholfritt til makrell

I likhet med mye annen sjømat, er eplemost en sikker vinner. Til makrell anbefaler Liora å velge eplemost som er laget på syrlige eplesorter som Gravenstein eller Granny Smith.

– Disse gir både syren og friskheten vi ønsker i det alkoholfrie alternativet, sier hun.