Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Makrell i tomat er en påleggsfavoritt blant nordmenn. Selv de minste etterspør makrell på brødskiva i barnehagen. Men har du prøvd å frigjøre deg fra den gule boksen og lage det selv?

For å lage det velkjente pålegget trenger du ikke så veldig mye fra kjøkkenskapet, annet enn en liten klype tålmodighet. For du bør vente med å spise det deilige pålegget til dagen etter at det er lagd.

Du kan variere smaken i pålegget ved å bruke hermetiske tomater med basilikum eller chili.

Hjemmelaget makrell i tomat

Til fire porsjoner trenger du:

4 stk. makrellfilet 
4 ss hvetemel sammalt, fint 
salt 
pepper 
olje

Tomatlake:
eplecidereddik 
2 dl hermetiske tomater, grovhakkede 
sukker 
salt 
pepper

Tilbehør:
Brød

Fremgangsmåte:

  • Bland sammat hvetemel, salt og pepper.
  • Vend makrellfiletene i blandingen og stek i olje til de er delikat brune og gjennomstekte, ca. 2 minutter på hver side.

Tomatlake:

  • Rør sammen eplecidereddik, hakkede tomater, sukker, salt og pepper til laken.
  • Rør til sukkeret er oppløst.
  • Legg makrellfiletene i et dypt fat og hell tomatlaken over.
  • La makrellen trekke i kjøleskap til neste dag.

Bruk makrell i tomat som pålegg på brød eller med nykokte poteter og salat.

Ta makrellen med på piknik

Makrellen er også en god makker på sandwichene i piknikkurven. Enten den er varmrøykt, kaldrøykt eller pepperrøykt, så passer den godt med litt salatgrønnsaker eller litt frukt.

Bre ut et pledd i parken, i skogbrynet eller i strandkanten og nyt deilige sommersmaker, pakket inn mellom to skiver ferskt brød.

Makrell
Se oppskrift
 Her. 

Legg i matboksen med noen grønnsaker eller frukt.