Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Makrell - den selvsagte grillgjest

Lyse sommernetter, blikkstille hav og gode venners lag har en smak, og det er smaken av grillet makrell. Prøv den alene eller i følge med sesongens beste råvarer.

Makrell - den selvsagte grillgjest
Foto: Inger Marie Grini

Vi skal ikke påstå at det er lyden av grillfest som lokker men faktum at den norske makrellen får føling av fjæra og trekker opp fra dypet, akkurat når vi starter grillsesongen vår.

Det beste med sommerfester er når gjestene blir sittende langt ut i de sene nattetimer med god mat og drikke. Et godt tips er å ha en blanding av varme og kalde retter, for da kan mye av maten lages dagen i forveien. Det betyr mer fest og mindre tid på kjøkkenet for deg.

Makrell er en selvskreven grillgjest, som med sitt fleksible og smaksrike vesen, vil komme godt overens med de andre gjestene. Den kan serveres på mange måter - kokt, kald eller varm - og tar like gjerne rollen som varm hovedrett som pikant følge til en frisk salat. Prøv den på grillen! Det finnes knapt noe mer som oser av norsk sommer enn fersk makrell med godt tilbehør.

Se oppskrifter: Slik tilbereder du makrell i sommer

Slik griller du makrell­­­ 

Det er viktig å la makrellen bli temperert før du begynner å grille den. Pensle både makrellen og risten med olje før du legger den over varmen.

Med en dobbeltrist steker du enkelt makrellen på begge sider. Hvis risten i tillegg er helt ren før du begynner, slipper makrellen taket lett etterpå.

Makrellen blir aldeles nydelig etter noen minutter på grillen med salt, pepper og favoritturtene dine. Når makrellen er ferdig grillet, åpner du grillristen og legger et ark folie over den. Lukk og snu deretter risten. Så kan du ta ut makrellen, som nå ligger på folien. Smart, ikke sant?

Lyst på mer eksotisk smak? Prøv en ny vri på den norske råvaren med teriyakimarinert makrell.

Makrell
Makrellen er i sesong om sommeren, og den er helt nydelig på grillen. Foto: Synøve Dreyer

Nyt med godt grilltilbehør 

Med noen grillede makrellfileter kan du trylle fram de lekreste grillmåltider. Med nydelig grilltilbehør som grillede gulrøtter eller salat med nektarin og mozzarella, kan du nyte grillmåltidet med den beste samvittighet: Sesongens råvare er like sunn som den er god, proppfull av omega-3 og vitamin D.

Se oppskrifter: Tilbehør til grillet sjømat