Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Sild – godt og raskt som pålegg og middag

Den lille fisken kan bidra til noen av de raskeste måltidene du kan lage, både til frokost, lunsj, snacks, middag og kvelds. Se tips til hvordan du kan tilberede den.

 Sild – godt og raskt som pålegg og middag
Foto: Hanne Buxrud

Sild er en allsidig fisk, som er proppfull av næringsrik protein, omega 3-fettsyrer og viktige vitaminer. Fisken er rett og slett en liten næringsbombe, som kan smaksettes på mange mulige måter, og brukes til alle måltider og alle anledninger. Altså ikke noe grunn til at vi ikke skulle spise mer av den!

Sild er perfekt hverdagsmat
I butikken finner du ofte ferske sildefileter du kan bruke til enten å lage eget sildepålegg eller å lage nydelig middag av. Noe av det mest tradisjonelle, enkleste og beste du kan servere er pannestekt sild med poteter, rømme og agurksalat.

Ferskvareavdelinger har egne sorter ved siden av de som allerede kommer på glass og i pakke. Sildefileter fra boks eller pakke trenger en rask skyll i melk eller vann for å kvitte seg med salt.

Prøv også: Stekt sild med varm tomatsalat

Er du så heldig å få tak i matjessild i frysedisken, er det bare å tine den før du kan sluke den hel eller ha den i en lompe sammen med rømme, litt løk og rødbeter til lunsj eller kveldsmat.

 
Sild som pålegg – enkelt å lage selv

Julefrokost og sild er som hånd i hanske. Men det er ingen grunn til at du ikke skal spise den resten av året. Det er enkelt å lage sild selv, og da kan du smaksette den etter eget ønske. Det er bare fantasien som setter grenser!

Hvis du vil gjøre det skikkelig enkelt å lage sild selv kan du jukse litt. Det er bare å ta utgangspunkt i påleggssild på glass. Du trenger bare å tørke av laken først, og vips så har du for eksempel en egenprodusert sherryvariant.

Noen av de mest vanlige du kan kjøpe er Sursild, Kryddersild, Sennepssild, Karrisild, Rømmesild og Tomatsild.
 

9 raske måter å tilberede sild på

Silda smaker godt sammen med en mengde råvarer og er derfor perfekt til de fleste måltider.

  • I en potetlompe med litt rømme, hakket løk og rødbeter.

  • Fiskeburger.

  • Fersk sild, panert og stekt, servert f. eks med en tomatsalat.

  • Som en påleggssalat med små biter av potet, eple, rødbet, løk og sur agurk.

  • I en frisk salat med hakket vårløk, fennikel og litt sitronsaft.

  • Røkt sild blandet med kremost og hakket gressløk. Som pålegg eller en dipp til grønnsaker.

  • I en italiensk Panzanella-salat, med store, ristede biter av daggammelt brød, tomater og basilikum.