Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Godt øl til god sild

Sild er som skapt for øl. Sødmen fra ølet, sammen med boblene fra kullsyren, gjør nemlig at sildens rene og kraftige smak virkelig kommer til sin rett.

Godt øl til god sild
Foto: Apeland/Katrine Lunke

De siste årene har vi sett en voldsom oppblomstring av lokale mikrobryggerier rundt om i landet. Dette er godt nytt for sildeelskere!

Prøv øl med mye smak

Ølsommelier Amund Polden Arnesen anbefaler å gå for en litt kraftig variant.

– Sild og øl er en suveren kombinasjon. Du kan med fordel eksperimentere med øl fra lokale mikrobryggerier rundt om i landet. Til den klassiske silderetten sursild på rugbrød anbefaler jeg for eksempel en variant av det litt kraftige ølet IPA.

Andre gode tips er mørkt øl, gjerne en bokkøl eller en stout, til kraftigere retter som tomatsild eller karrisild, eller en lys pilsnertype til spekesild med poteter, flatbrød og rømme.

Julstemning på glass: Slik lager du sildeverksted hjemme

Øl kan fremheve silden

Flere silderetter har både søte og syrlige innslag. Dette kan være en utfordring når du skal velge drikke, men med et godt og bevisst forhold til øl får du en smaksopplevelse hvor du vil oppleve at ølets bitterhet, som finnes i alle typer øl, balanserer og fremhever silden.

Det er som om smakene er tvillinger som lever adskilte liv, og som steller i stand fest når de endelig møtes.

Prøv bokkøl til sursild

Til sursild anbefaler Vinmonopolet for eksempel et litt kraftig øl, mørkt øl eller en bokkøl. Til kraftigere retter som tomatsild eller karrisild passer det bedre med en lys pilsnertype.