Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Slik lager du sild til påske selv

Sild er sunt og godt til påskefrokosten, den lange lunsjen eller i den velfortjente nistepakken på skituren.

Slik lager du sild til påske selv
Foto: Esten Borgos / Aina Hole

Mange tenker på sild som noe som hører julen til, men det er det ingen grunn til. Sild er ypperlig følge til påskemat som egg og rundstykker.

Er du av den mer ambisiøse typen, kan vi varmt anbefale å lage eller legge din egen sild, og det er mye enklere enn du kanskje tror. Sild lar seg kombinere med nesten hva som helst, og du har store muligheter til å lage din helt egen variant.

Se her for gode oppskrifter på hjemmelaget påskesild

Hvilken type sild når du lager selv?

Kjøp noen pakker saltsild og/eller kryddersild, så er du i boks. Husk å vanne dem ut før bruk, eventuelt legg dem i melk for å få en mildere smak.

Vi anbefaler også varmt matjessild, en av Norges glemte delikatesser. Dette er ungsild som er fanget i mai eller juni, når silden er som fetest, og dermed på sitt beste. Den er mildere saltet enn saltsild og trenger ikke vannes ut. Hva med å prøve matjestartar med eple eller en nydelig wrap med karrisild?

Lake til sild

En god lake gjør underverker for silden. I prinsippet trenger du kun vann, eddik, sukker og krydder, og skulle du være så uheldig at det skvulper i en liten skvett fra glasset til kokken, kan det være at den bare blir bedre. Her kan du lese mer om hvordan du lager eddiklake til sild.

Saus til sild

Sild kan du kombinerer med ulike sauser og ingredienser. Den er ikke veldig kresen av seg og tar og gir smak i rause mengder. Har du litt rømme eller majones, noen grønnsaker og litt krydder, er du langt på vei.

Sildesalat

Sildesalat er en gammel klassiker som gjerne serveres med grovt rugbrød. Det finnes mange forskjellige varianter, men i denne oppskriften er det tilsatt eple, rødbeter og potet.

Se oppskrift: Sildesalat med eple, poteter og rødbeter

Krydder til sild

I utgangspunktet er det få krydder som ikke går sammen med sild. Basisutrustningen er pepper, laurbærblader og gjerne en sursild-blanding. Koriander, ingefær, paprika, nøtter, løk, epler, sylteagurk, einebær og mango er også gode gjester til sildebordet.

Ingen påske uten appelsin, men visste du at sild er nydelig godt til denne oransje, søte frukten? Prøv denne oppskriften med appelsin og ingefær.

Rømmesild er en av de klassiske sildevariantene. Her er en enkel oppskrift på kryddersild med hvitløk og timian som tar utgangspunkt i påleggssild på glass. Fotograf: Esten Borgos

Tilbehør til sild

Sild kler det meste. Den kan serveres kald eller varm, i salat eller på grill – og finner seg i nesten hvilket som helst selskap. Du kan bruke mørkt rugbrød, ristet brød eller flatbrød.

Du kan bruke sjalottløk, gul løk, purre eller rød løk. Eller som danskene gjør: strø hakket gressløk på rugbrød med litt smør som tilbehør. Server med rømme, crème fraîche eller kokte poteter.

Les også: Det beste tilbehøret til sild