Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Drikke til blåskjell

Blåskjell har, i tillegg til smak av hav, et nøtteaktig preg. Det er gjerne tilbehøret til blåskjellene som avgjør hvilken drikke som passer - se Liora Levis tips.

Drikke til blåskjell
Foto: Lise Strandlien

Det bugner av blåskjell i fiskedisken, men noen velger også å plukke sine egne. Da er det viktig å forsikre seg om at det er trygt å plukke de lokale skjellene.

Les også: Trygg og sunn mat med blåskjell

Siden blåskjell har en mild smak i seg selv, er det måten blåskjellene blir tilberedt på som avgjør hvilken vin vi bør velge.

Vi har fått eksperthjelp av vinekspert og vinkelner Liora Levi til å tipse oss om passende viner til de mest populære måtene å tilberede blåskjell på.

Se også: Enkel grunnoppskrift på blåskjell

Hvitvinsdampet blåskjell

Blåskjell dampes ofte i hvitvin sammen med urter. Vinekspert Liora Levi anbefaler en hvitvin med frisk syre og fruktighet til blåskjell som er hvitvinsdampet.

– Muscadet fra Loiredalen eller Riesling fra Østerrike er begge gode alternativer, sier hun.  

Selv om blåskjellene er dampet i hvitvin, kan du godt servere rosévin til skjellene.

– Av roséviner anbefaler jeg deilige, friske, knusktørre roséviner fra Provence eller Loiredalen.

Se også: Blåskjell med hvitvin

Kremet blåskjell

Mange tilbereder blåskjell i suppe. Hvis det er en kremet rett, anbefaler vineksperten en rikere vin.

– En ung Chardonnay fra Sentral-Burgund passer bra til som har en frisk syre og en aning mer fylde, enn for eksempel en Chablis.

Se også: Kremet blåskjellsuppe

Blåskjell med tomater

Tomatiserte blåskjell er også populært, og ifølge eksperten kan vi til og med slå til med en saftig og fruktig rødvin.

– Da bør det være en rødvin uten noe særlig tanniner, eksempelvis en Pinot Noir fra nye verden, Gamay fra Beaujolais, Barbera fra Piemonte eller en tanninfattig, fruktig portugiser.

Se også: Blåskjellpasta i tomatsaus

Blåskjell på asiatisk vis

Mange tilbereder blåskjell med en spennende asiatisk vri, med blant annet kokosmelk, sitrongress, chili og koriander. I følge Liora krever dette en vin med frisk syre og noe sødme for å balansere det «spicy» preget i retten.

– Her er Riesling fra Mosel, gjerne en kabinett eller feinherb-stil, en sikker vinner. Men også Gewürztraminer fra Alsace kan være en god match, men pass på at det ikke er den aller søteste varianten. En fruktig og ikke altfor tørr rosévin fra Italia eller Spania vil også smake godt til.

Se også: Blåskjell med asiatisk smak

Alkoholfrie alternativ til blåskjell

Liora anbefaler lyse friske ølsorter som Weissbier, gjerne med god sødme om man skal prøve seg på den asiatiske varianten.

– En eplemost laget på søte eplesorter vil også passe godt til, eventuelt en hylleblomstmost. Til de kraftigere blåskjelloppskriftene med fløte eller tomater vil en eplemost blandet med bringebær eller blåbær matche best, avslutter hun.