Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Frisk ceviche av skrei – så enkelt og godt

Selv om skrei er en norsk delikatesse kan man selvsagt la seg inspirere av andre lands kjøkken når man kokkelerer med skrei.

Frisk ceviche av skrei – så enkelt og godt
Foto: Ingrid Pop

Det peruanske kjøkkenet har blitt trendy i Norge, og noe av det beste de har på menyen er ceviche. 
– Den rene smaken av fisk og grønnsaker i en syrlig saus er helt uslåelig, sier Julie Ilona Balas som driver matbloggen Julies matblogg.

Helaftens med skrei
Godfisk var med da Julie inviterte gode venner til en helaftens med skrei. Som snacks til ankomst serverte hun sprøstekte skreitunger med chilimajones

– Så fikk de ceviche av skrei som forrett og Toscansk bønnegryte med skrei til hovedrett. Den friske cevichen med den skarpe chilien pirrer smaksløkene, og man kan selvsagt bruke sine egne favorittgrønnsaker til. Jeg bruker sprø og knasende grønnsaker for å få litt forskjellig tekstur på maten, forteller hun.

Sett gjestene i gang med ceviche
Ceviche er kanskje en litt uvanlig måte å tilberede sjømat på. Men det er enkelt og veldig godt, og det kan også være veldig sosialt

– Siden det er gøy å lage mat sammen på kjøkkenet satte jeg noen av gjestene mine i gang med grønnsakskutting, mens andre gikk i gang med å lage sitrusmarinaden. Maten smaker jo ofte enda bedre når man har vært med på å lage den! Etter litt kutting og marinering satte alle gjestene seg til bords med et glass frisk riesling og nøt en perfekt syrlig og passe hot skreiceviche.

Slik lager du ceviche med skrei
Oppskriften er til fire personer, er lett å tilberede og tar omtrent en time å lage.

Du trenger:
500 g skreifilet, uten skinn og bein

1 rød chili
4 sjalottløk
1/2 gul paprika
1/2 rød paprika
1/2 agurk-1 bunt fersk koriander

Marinade:
3 lime
2 sitroner
4 ss extra virgin olivenolje
1 ts salt
1 ts sukker
Nykvernet svart pepper

Slik gjør du det:
Start med å lage marinaden til fisken og grønnsakene. Bland saften av sitron og lime med olivenolje, salt, sukker og pepper. Finhakk sjalottløken og ha det oppi marinaden. Del chilien i tynne skiver. Behold frøene om du ønsker en litt spicy variant. Ha chilien oppi marinaden sammen med løken.

Kutt fisken i små terningen og legg den i marinaden. Når fisk ligger i en marinade med sitron og/eller lime blir den tilberedt, uten koking eller steking. Rør rundt av og til så alt blir jevnt «kokt». La fisken ligge i 10-20 minutter avhengig av størrelsen på fiskebitene. Del en bit i to for å se om den ser kokt ut.

Kutt paprika og agurk i små biter og ha det over i marinaden sammen med fisken helt mot slutten. Noen liker best å sile bort sitrusmarinaden, mens andre liker å servere den sammen med fisken. Det er opp til deg! Server cevichen med eller uten marinaden, med masse koriander på toppen.

Se flere: Oppskrifter med skrei