Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Gourmetvare man ikke må gå glipp av i sesongen

Reneé Fagerhøi beskriver skreien som et hvitt lerret, nettopp fordi det er så mye man kan gjøre med den. Med skrei som utgangspunkt, kan resultatet bli kunst. 

Gourmetvare man ikke må gå glipp av i sesongen
Foto: Synøve Dreyer

Reneé Fagerhøi er en anerkjent og populær kokk, og flere gjenkjenner henne nok som vinner av Top Chef på TV2 i 2016. For henne er sesongvarer noe helt spesielt. Det er noe i gleden og spenningen av å vente, som gjør sesongråvarene til favoritter.

Japanske smaker til skrei 

Reneé setter stor pris på å skape matminner. Ikke bare for maten i seg selv, men også for den gode stemningen og positive opplevelsen rundt måltidet. – Det er vel så viktig som maten, mener hun. Det er gjerne den gleden Reneé ønsker å gjenskape, i nye og spennende retter.

– Jeg er veldig glad i tradisjonsrik mat, men det beste er å kombinere det med andre spennende smaker, fra andre verdenskjøkken. Jeg har for eksempel alltid vært glad i å blande inn japanske smaker, som jeg personlig er veldig glad i, forteller Reneé.

Når Reneé skal forklare hva hun mener skiller skreien fra andre råvarer er svaret nokså kort og kontant. – Det er kvaliteten i fiskekjøttet. Kjøttet er hvitere, og smaken er bedre. Det er en gourmetvare. Enkelt og greit, sier hun.

Den beste sammensetningen til skrei 

– I og med at fiskekjøttet er så fint og delikat, så er jeg veldig glad i å bake eller posjere fisken. Det beste tilbehøret må både ha smaken og estetikken. Det er hvit fisk, grønne grønnsaker og en eller annen form for smør som en den beste sammensetningen, opplyser Reneé.

 

Skrei med sandefjordsmør. Foto: Sentralen.

Hun mener at smør gjør seg godt til mager fisk, som skrei. En smørvariant betyr en hollandaise, god siphon majones, eller beurre blanc om du vil. Når hun skal velge grønnsaker er klar grønn rosenkål, spinat og estragon blant favorittene.

Prøv oppskriften: Skrei med spinat og appelsinsaus.

– Skrei passer til hverdag og fest. I glasset passer det med kullsyrevann, eller en crisp og tørr hvitvin, forteller Top Chef-vinneren.

Nå som årets skreisesong er her, ser Reneé frem til å spise så mye skrei som mulig.