Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Unik råvare

Kjøkkensjef Mikael Svensson mener fisken er en unik råvare av ypperste kvalitet. Han er opptatt av at vi skal bli flinkere til å ta i bruk hele fisken - stykke den ned og nyte kvalitetene hver del har.

Unik råvare
Foto: Synøve Dreyer

– Skrei er en fantastisk råvare og det gir grunnlaget for et fantastisk sluttresultat. Den svømmer langt og det gir den en god smak og spesiell tekstur. Fisken er også unik fordi den er såpass tilgjengelig når den først er her, men likevel kun for en kort periode. Derfor er det viktig å utnytte råvaren i sesongen, forteller Mikael.

Michelin-kokken fra Sverige

Mikael Svensson er opprinnelig fra Skåne i Sverige, hvor han begynte sin kokkekarriere. Reisen fortsatte videre til Oslo, og nå har han åpnet Michelin-restauranten Kontrast. Han er opptatt av kortreist mat av topp kvalitet.

Sluttresultatet avhenger av kvaliteten på råvaren 

Mikael er opptatt av å bruke hele skreien, fordi det er så mange deler av fisken som har en egen kvalitet ved seg. Han er opptatt av å vise at skrei ikke bare skal skives og kokes som skreimølje, men at det finnes et hav av muligheter. Der har nordmenn forbedringspotensial.

 

Skrei med spinat og appelsinsaus. Foto: Sentralen.

– Jeg liker å bruke hele skreien, stykke den ned og bruke de ulike delene til ulike ting på tallerkenen. For eksempel kan halen fint brukes i suppe, gryte eller i ulike pastaretter. Og tungene passer ypperlig til å posjere, eller så blir de sinnssykt gode som fish and chips. Fiskeryggen kan man fint steke på skinnsiden, noe som gir en utrolig god smak og passer perfekt til festlige anledninger i helgen, sier kokken.

Skrei-sesongens perfekte timing 

Mikael mener skrei passer til både hverdag og fest. På spørsmålet om han kan fortelle noe om skreien som ikke alle vet, har han et nokså overraskende svar. Likefullt inspirerende og med et godt poeng.

– Skreisesongen er på samme tid som folk er særlig opptatt av sunnhet og trening. Skreien er ingen fet fisk, og har samtidig mye fin næring i seg. Når den i tillegg er en av de beste råvarene du kan få, er den perfekt å inkludere i et sunt kosthold, avslutter Mikael.

Les også: Gourmetvare man ikke må gå glipp av i sesongen.