Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Vanlige spørsmål om skrei

I perioden januar til april har vi tilgang på den unike råvaren skrei, men hva er så spesielt med skreien? Vi har samlet noen spørsmål og svar til deg som vil vite mer om skreien.

Vanlige spørsmål om skrei
Foto: Godfisk

Hva er Skrei?

Skrei er torsk, men ikke all torsk blir til skrei. Skrei er torsk som vokser opp i Barentshavet. Når den er i sin beste alder kommer den inn til norskekysten for å gyte. I Norge har vi sterke tradisjoner for å servere skrei med lever og rogn som bare er tilgjengelig i skrei-sesongen, det vil si fra januar til april.

  • Skrei er en sesongvare som er tilgjengelig fra januar til april.

  • Skrei kommer fra verdens største torskebestand som er forvaltet på en bærekraftig måte.

  • Skreiens fiskekjøtt har ekstra mye muskler, god fasthet og et hvitt delikat fiskekjøtt.

  • Skreiens tilbehør som rogn, lever, tunge og kjake gjør produktet skrei helt spesielt.

  • Skrei er rik på proteiner, vitaminer, mineraler, og en porsjon med skrei dekker det anbefalte daglige inntaket av Omega-3-fettsyrer.

Se: Oppskrifter på Skrei

Hvor skjer skreifisket?

Skrei svømmer inn mot norskekysten. Cirka 40 prosent blir fisket utenfor Lofoten og Vesterålen, men fisket strekker seg fra Finnmark i nord til Stad i sør. Det finnes ingen andre steder i verden der en kan fiske skrei. 

Hvorfor er skrei dyrere enn annen torsk?

Skrei er et sesongprodukt og fiskes fra januar til april. Det legges ned ekstra arbeid i å ta vare på kvaliteten på denne fisken.

Hvordan tilbereder man vanligvis skrei?

Den tradisjonelle norske tilberedningen kalles mølje, og er enkel å lage; fisk, lever og rogn (i hver sin gryte) trekkes møre i lettsaltet vann og serveres med kokte poteter. Skrei er også kilde til flere produkter, som for eksempel tunge og kjake. Disse betegnes av mange som en ettertraktet delikatesse. Med skreiens økte utbredelse finnes det også flere internasjonale spesialiteter basert på dette enestående faste, fine og hvite fiskekjøttet. 

Les mer: Slik tilbereder du skrei

Hvordan skiller skrei seg fra torsk?

Skrei skiller seg utseendemessig fra torsk som lever stasjonært langs kysten, ved at den er lengre og spissere i formen og har lysere fargetegninger i skinnet. Dessuten vandrer den over store avstander og har Barentshavet som oppvekstområde. Siden skreien svømmer over lange avstander oppnår den en bedre kondisjonsfaktor enn torsk som lever stasjonært. Skrei har en fast konsistens og er veldig hvit i fiskekjøttet.