Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Derfor lager Oda barnematen selv

– Det ble viktig å gjøre det jeg kunne for å servere ham den beste maten vi kunne tilby, sier Oda Høyland som driver blogg og holder kurs om hjemmelaget barnemat.

Derfor lager Oda barnematen selv
Foto: Faksimilie / privat

Å lage hjemmelaget barnemat blir stadig mer populært. Flere og flere foreldre ser nytteverdien av å lage barnematen selv. I tillegg til at det gjerne blir både billigere og sunnere, så er det også veldig enkelt å lage selv.

Oppskrifter og tips: Hjemmelaget barnemat med sjømat

Interessen førte til blogg og kurs

En av dem som har laget egen barnemat til barnet sitt er Oda Høyland fra Trondheim. Hun driver bloggen «Lag barnemat» og Instagram-kontoen med samme navn.

Oda forteller at hun lenge hadde vært interessert i matlaging, men at interessen for barnemat kom da hun selv gikk gravid med sønnen Olav. Det som startet som en interesse ble så en blogg, og nå holder hun også kurs om hjemmelaget barnemat for småbarnsforeldre.

– Det gikk opp for meg at vi hadde det totale ansvaret for hva babyen vår skulle få spise, og det ble med ett viktig å gjøre det jeg kunne for å servere ham den beste maten vi kunne tilby. Jeg ville la ham bli kjent med rene og gode smaker, gjerne de smakene resten av familien brukte. Målet var, og er, å servere god og næringsrik mat som skaper matglede og gode matopplevelser, forteller hun.

– Sjømat smaker godt!

Oda har en master i marinbiologi og jobber som biolog i tillegg til å holde kurs. Hun forteller at hun som marinbiolog vet hvor viktig sjømat er for både små og store.

– Det gir oss en rekke nødvendige næringsstoffer som vitamin B12, D, jod og selen. Omega 3-fettsyrene vi får fra havet kan ikke fullt ut erstattes med omega-3 fra landbaserte kilder, forklarer hun.

– Selv om det er mange helsefordeler ved å spiser fisk og sjømat, vil jeg også fremheve smaken. Sjømat smaker godt! Vi spiser både rød og hvit fisk, skalldyr som sjøkreps og reker, sushi, fisk på brødskiva, i salater og matpakken. Og mye mer! fortsetter småbarnsmoren.

Les også: Sunne matpakker med sjømat

– Hjemmelaget mat er best på smak

Oda mener smak er noe av det viktigste man bør tenke på når man skal gi mat til barna.

– Mat som smaker godt gir gode opplevelser, og er som regel bra for oss! Bruk rene råvarer fremfor halvfabrikata, og tenk at variasjon er stikkordet. Variasjon i både matvaregrupper, smaker og farger. Da dekker du i de aller fleste tilfeller næringsbehovet til barnet, og lar barnet bli kjent med mange ulike typer mat, sier hun.

Ved å lage barnematen selv har du full kontroll på hva den inneholder og du kan variere smakene etter hva resten av familien spiser. Oda Høyland understreker at du også da kan variere både konsistens og behov etter eget ønske.

– Du kan fremheve enkelte råvarer, og la babyen få kjenne rene smaker. Da er det lett å finne eventuelle reaksjoner på mat, og dermed unngå dette. Det er enkelt å la barnet bli kjent med råvarene og smakene som familien bruker, helt fra starten! Og kanskje viktigst av alt; hjemmelaget mat er best på smak, slår hun fast.

Les også: Oppbevaring av hjemmelaget barnemat

Tips når du skal lage hjemmelaget barnemat

– Kan du nevne tre smarte ting man trenger for å lage barnemat selv?

– I bunn og grunn trenger man ikke mye utstyr for å lage barnemat og familiemat. I tillegg til kjeler, gode kniver og det folk flest har i skuffer og skap, anbefaler jeg en damprist og en god stavmikser. Dette er ting man ikke bare bruker til barnemat, men til hele familien. Som en tredje ting vil jeg trekke fram en kjøkkenmaskin, som kan brukes til alt fra brødbakst og kaker til fiskefarse, fortsetter hun.

– Hva er dine beste tips for tilbereding?

– Babyer bør ikke ha for mye pannestekt mat, og det gjelder også for oss voksne. Jeg anbefaler ovnsbaking, damping og trekking/koking som tilberedingsmetoder. Ovnsbakt mat er både lettvint og tidsbesparende, da man kan gjøre klar en form med ingredienser om kvelden eller morgenen, for så å sette den rett i ovnen når man kommer hjem fra jobb. Maten lager seg så selv, mens du gjør andre ting. Fisk blir god og saftig ved ovnsbaking, men pass på at den ikke blir overstekt! Fisk trenger som regel litt mindre tid enn man tror.

Inspirert til å lage hjemmelaget barnemat du også? Prøv gjerne Godfisks enkle oppskrift på barnas fiskegryte med laks og søtpotet.