Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Oppbevaring av hjemmelaget barnemat

Gode tips til hvordan du best tar vare på barnematen du har laget selv.

Oppbevaring av hjemmelaget barnemat
Foto: Thinkstock

Ved å lage barnematen selv har du full kontroll på hva den inneholder og kan tilpasse råvarene etter hva resten av familien spiser.

I tillegg blir det også billigere å lage selv enn å kjøpe hvis du lager store porsjoner og fryser ned i porsjonspakninger. Med barnemat i fryseren har du alltid middagsmat til babyen tilgjengelig!

Les også: Så enkelt lager du barnemat selv 

Slik oppbevarer du barnemat

Du kan fryse ned hjemmelaget barnemat i glass, poser eller plastbokser. Hvis du oppbevarer maten i plastbokser må du huske å bruke bokser som er beregnet for mat. Disse er ofte merket med et symbol med glass og gaffel.

Hvis du har kjøpt barnemat på glass tidligere er det supert å bruke de samme glassene til å fryse ned maten i. Men også andre små glass som tomatpuréglass, tacosausglass og syltetøyglass fungerer helt fint.  Da vasker du dem godt, koker og tørker dem før du fyller med hjemmelaget barnemat.

Husk! Ikke fyll glassene helt opp. Da sikrer du deg at de ikke sprekker når vannet i maten utvider seg ved frysing.

Se oppskrifter og gode tips: Hjemmelaget barnemat med sjømat

Fryse ned mos i isbitterninger

For de aller minste barna holder det å fryse ned mosen i isbitterninger, siden barna i begynnelsen kun spiser et par teskjeer for å venne seg til konsistens, smak og innhold. Disse terningene er også supre som smakstilsetting i babygrøt.

Putt gjerne terningsbrettet i en større boks med lokk eller frysepose for å unngå at brettet står åpent rett i fryseren.

Holdbarhet på hjemmelaget barnemat

I kjøleskap bør ikke barnemat oppbevares lenger enn 2-3 dager. Derfor er det fint å fryse ned maten. Men den holder seg ikke evig der heller.

Fettinnholdet i fisken er avgjørende for hvordan holdbarheten til barnemat med fisk er. Fett er det første som harskner, så mager fisk har generelt lenger holdbarhet enn fiskeprodukter med høyere fettinnhold. Eksempel på fet fisk er laks, makrell og sild.

Holdbarhet på barnemat med en blanding av fisk og grønnsaker er ca. to måneder. Mos av frukt og grønnsaker holder seg i ca. tre måneder i fryseren.

Gode fryseregler

  • Husk å merk det du fryser ned med dato og innhold. Dette kan enkelt gjøres ved å enten skrive med tusj på frysetape, eller kjøpe selvklebende etiketter i butikken og skrive på.

  • Ikke frys ned mat som du har tint opp. Kast eventuelle rester.

  • Før du putter maten i fryseren må du avkjøle den. Det gjør du raskest ved å ha kasserollen/bollen i oppvaskkum fylt med kaldt vann.

  • For at næringsstoffene i maten skal beholdes best mulig bør innfrysingen skje raskt og ved lav temperatur.

Tine og tilberede frossen hjemmelaget barnemat

Du bør tine frossen hjemmelaget barnemat i kjøleskapet. Det enkleste er å ta ut en boks kvelden før. Da blir maten ferdigtint til middag dagen etter. Slik sikrer du deg best at maten beholder alle næringsstoffene.

Har du glemt å sette maten i kjøleskapet kan du også tine den i vannbad. Hvis du har en ny mikrobølgeovn vil den mest sannsynligvis ha en god opptiningsfunksjon. Da kan du bruke den. Men følg godt med!

Når du skal varme ferdigtint mat er oppvarming i vannbad metoden som best sikrer deg at næringsstoffene beholdes i maten. Du kan selvfølgelig bruke mikrobølgeovn, men pass på å ikke bruke for høy varme og rør underveis. Rør også godt etterpå slik at maten får en jevn temperatur og barnet ikke brenner seg.

Tre tips til oppskrifter på hjemmelaget barnemat:

Barnas grønne fiskegryte med torsk

Barnas fiskegryte med laks og søtpotet

Barnas fiskegryte med laks og grønnkål