Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Bergen - Sei er luksus

– Seien er inngangsfisken for alle bergensere. Det er den man får på fiskestangen for aller første gang og som man oftest ender opp med å spise etter fisketuren, sier Christopher. 

Sei er luksus i Bergen
Foto: Alex Holm

- Kanskje ikke alle vet hva en hyse eller en lyr er, men alle vet hva en pale er. Pale, med lang a og kort e, er den vestlandske betegnelsen på en mellomstor sei. Nærmer den seg tre-fire kilo bikker den over til å bare bli kalt sei forteller Christopher.

Rett på menyen
Christopher er en av fire eiere ved sjømatrestauranten Lysverket i Bergen, turistmagnet og et av byens hippeste spisesteder. For dem er sei ingen kjedelig hverdagsfisk. –Vi kjøper den ferskeste fisken de har på fiskemottaket. Siden vi er på vestlandet, er det ofte sei av god størrelse og kvalitet, forteller kokken. – Kjøper vi dagfersk sei, trumfer den både breiflabb og piggvar!

Lysverket finner du i Kode 4 ved Lille Lungegårdsvannet i Bergen sentrum. Sjømatrestauranten eksponerer rå betong, enorme vinduer, nordiske designmøbler og store messinglamper. Finner du noe spiselig langs kysten i Norge, finner du det sannsynligvis også på menyen hos Lysverket. Kråkeboller, snegler, krabber, tang. Ja, og alle mulige fiskeslag. –Jeg tør påstå at det ikke er en fisk som er bedre enn en annen. Fisken er bare annerledes og så har man forskjellige måter å tilbedrede den på. Her på Lysverket er vi glad i å steke fisk og da synes jeg kanskje seien er den beste, sier Christopher. –Den holder seg og er fast i kjøttet. Dessuten har den en god egensmak som kombineres veldig godt med steikeskorpe og brunet smør, legger han til.

Luksus
Seien selges oftest ferdigfiletert, uten skinn og ben. Enkel og klar til bruk. – Seien er en av våre aller mest spiste matfisker. Så selv om filetene kanskje ser litt trist ut ved siden av en nydelig laks eller torsk, er det mest sannsynlig seien som er den ferskeste fisken de har i butikken, forklarer kokken. –Og så koster den ingenting, rundt 60 kroner kiloen, som er halve prisen av kjøttdeig.

I over ti år har bergenseren hatt mat som arbeid og pasjon. Helt fra han som 20 åring assisterte som hobbykokk på alternative musikkfestivaler i byen og ble matskribent i Bergens Tidende. Til han som 24-åring tok kokkelinjen og skaffet seg erfaring fra byer som Paris, Chicago og New York. Da han høsten 2012 vendte hjem til Bergen, tok det ikke mer en fem måneder før han, Fredrik Saorea fra Datarock, Dag Stian Knudsen og Stein Berge satte en ny standard for sjømat og restaurantbesøk i byen.

–Vi har blitt utrolig godt mottatt. Vårt mål er å posisjonere oss som den det stedet folk i Bergen er stolte over å ha i byen. Et sted med lave skuldre hvor man kan spise sjømat som holder høyt nivå, men med et prisnivå som er levelig, forteller kokken. Og seien, hvordan serveres den? –Gjerne som et karamellisert, godt stekt ryggstykke med det sesongen har å by på. Tidlig vår er det gjerne med grønne asparges, ramsløk og en lett potetsalat. På vinteren passer seien fantastisk godt med bakte rødbeter, rømmesaus, dill og syltet løk.