Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Blåskjell fra Åfjord er en delikatesse

Dersom du kjøper blåskjell i butikken fremfor å høste dem selv, er de sannsynligvis fra Åfjord. Her har tre bedrifter spesialisert seg på å dyrke frem bærekraftige blåskjell som høstes hele året. 

Blåskjell fra Åfjord er en delikatesse
Foto: Alex Holm

Blåskjell er en deilig sommerfavoritt. Den er rik på smak og gir også god kraft til supper og sauser. - Blåskjell er en av de mest undervurderte råvarene vi har, sier Christopher Haatuft, som driver restauranten Lysverket i Bergen. Der er blåskjell en viktig råvare på menyen. - I tillegg til at jeg spiser det mye selv, bruker vi blåskjell hele tiden i restauranten. Både blåskjellene og kraften av dem. Av én kilo blåskjell får du en god liter kraft og dette gir gode supper og sauser, forteller Haatuft. Han mener blåskjell bør brukes mye mer. - Blåskjell er en solid, smaksrik, og nærmest utømmelig råvare som det bugner av langs kysten.

Milde eller spicy, valget er ditt
Blåskjell er veldig anvendelige. Hvitvinsdampet, hvitløksdampet, kremet, med chili, oregano eller koriander. I kyllingkraft, med sitron, i en sterk thaigryte. Som hovedingrediens eller som birolle. - Blåskjell er så billig at vi kan fråtse i det, sier Haatuft engasjert. Han liker at skjellene har en distinkt egensmak som passer godt i både milde og sterke retter. - Bruker du dem for eksempel i thairett med kokos vil ikke blåskjellsmaken forsvinne, og det liker jeg med blåskjell. Du kan bruke dem til alt!

Bærekraftige blåskjell
Langs Norges kyst kan du finne så mange som 12 000 blåskjell på en kvadratmeter. De liker seg i beskyttede områder og i fjordstrøk med brakkvann, en blanding av salt- og ferskvann. Blåskjellene du finner i butikken kommer sannsynligvis fra bedriftene Snadder og Snaskum eller Norgesskjell. De har høster store, matrike skjell hele året. Metoden er enkel: lange tau er festet i havbunnen og gode strømmer fører med seg blåskjellarver som fester seg på tauene. Der blir de hengene i store klaser og spiser naturlig av plankton som flyter forbi. Dette gjør blåskjelldyrking til en svært bærekraftig næring.

Bra og billig sommermat
Kokken Christopher Haatuft mener det nesten er det samme hva man bruker i blåskjellgryta, alt blir godt! - Hvitvin gir en god syre til blåskjellsmaken, men man kan godt dampe dem i vann og tilsette sitron, øl eller fløte. Kyllingkraft er også godt å dampe dem i, smiler kokken. Han slår et ekstra slag for de små blå. –Blåskjell er så bærekraftig, bra og billig at de burde brukes mer i matlaging!