Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Bugøynes - Royal råvare

Du har kanskje hørt historien før, om den lille bygda Bugøynes i Finnmark, som averterte i Dagbladet om noen av kommunene i sør ville ta i mot 300 arbeidslystne innbyggere.

Rebekka Ingelæ Andersen ogFiskeriminister Elisabeth Aspaker viser frem kongekrabben
Foto: Alex Holm

Året var 1989 og fiskebruket hadde gått konkurs. Folk var fortvilet. 30 år tidligere hadde russiske forskere satt ut et beist av et krabbedyr på russisk side. Sakte men sikkert spredte den seg langs Finnmarkskysten. Stadig flere krabber ble oppdaget i fiskegarnene. For Bugøynes var timingen helt perfekt. –Det var ikke bare en stor, svart forbannelse for kysten, det var også en velsignelse, sier Rebekka Ingelæ Andersen (30). Da hun var 18 år gammel begynte lokale fiskere å vise interesse for kongekrabben. Salget gikk til det asiatiske markedet. I dag er Rebekka daglig leder i Norwegian King Crab Production. Fem dager i  uken er hun med på å fylle to fulle fly med kongekrabbe til sultne kunder i utlandet. De har mer enn nok å henge fingrene i. –I fjor eksporterte vi 100 tonn krabbe, sier hun stolt.

Forskere
Kongekrabben finner du langs Finnmarkskysten. Den er et resultat av at russiske forskere introduserte den for å gi befolkningen i Murmansk en ny næringsvei. Krabben likte seg godt i de nye farvannene og snart ble den også oppdaget lenger vest, i norske farvann. –Den ene forskeren sa på 60-tallet at det lenger vest, på den norske siden av Barentshavet, kom til å bli kommersiell fiske at denne arten. Han fikk jo rett, smiler Rebekka. 40 år senere lastes det krabber ved kaia i Bugøynes. –Det har vært et eventyr, legger hun til. Ironisk nok går den største delen av eksporten deres tilbake til Russland. Grunnen er enkel: i Norge har vi kystnære båter som kan frakte levende krabber tilbake til land og videre til kunden på svært kort tid. For det er det kundene vil ha i dag, levende kongekrabbe, koste hva det koste vil.

–Å spise kongekrabbe er ikke bare veldig godt, det er også en slags prestisje blant kundene i utlandet. Et signal om at de har gjort det bra i livet, forklarer Rebekka. Men kundene er også opptatt av kvalitet, og det får du i fersk sjømat fra Norge. –Sjømaten langs kysten vår holder restaurantnivå hele året, konstaterer hun. I fjor ble 10% av alle krabbene fra Bugøynes eksportert levende, om 5 år regner Rebekka med at hele den totale norske kvoten på 1100 tonn går levende. Det er en beste måten å sikre råvaren på. I byer som Beijing, Milano og Dubai går den for flere tusen kroner kiloet.

Luksus i London
Bugøynes er et idyllisk lite sted. Husene vitner om finsk innvandring, der de står som fargerike Lego-klosser med hav på begge sider. Bygdas egen sandstrand byr på kalde dukkerter året rundt. Det er ikke bare kongekrabben som selger. Hele bygda selger. Dess lenger bort du kommer fra Finnmark – dess kulere er kongekrabben. I mai åpner nisjerestauranten The Beast i Soho i London. Kun to ting er på menyen: angusbiff fra Argentina og kongekrabbe fra Bugøynes. –De tok kontakt med oss ene og alene på grunn av den sterke merkevaren vår og at vi er regulære. Vi kan levere kongekrabbe året rundt, forteller Rebekka. For å gjøre matopplevelsen enda mer spennende, har de utstyrt hver eneste kongekrabbene som forlater Bugøynes med en sporbarhetstag. I løpet av året vil en qr-kode bli implementert. Da kan kundene scanne koden og finne ut hvor krabben er blitt fisket og av hvem. I Bugøynes spiser de kongekrabben med stolthet! 

–Den mest spiste og populære retten er faktisk en 3iuka-spesialitet. Kongekrabbe a la Singapore, med naturell krabbe, couscous og en kjempesterk pepper, chili og soyasaus. Jeg elsker sterk mat, så for meg er denne en høydare, konstaterer Rebekka. –En litt mildere og veldig god variant, er å gratinere krabben i ovnen med dill og hvitløk, og å ha en grønn festsalat ved siden av. Helt himmelsk. Mye har skjedd siden fiskemottaket gikk konkurs. I dag er har Bugøynes en stabil fremtid. De har med to dagligvarebutikker. –For oss har krabben helt klart betydd enormt mye, smiler Rebekka.