Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

En øyeåpnende opplevelse

Fiskenasjonen Norge er tilbakelagt, fra Hvaler i sør til Bugøynes i nord. Kokken vår, Christopher, oppsummerer de mange inntrykkene langs den langstrakte kysten.

En øyeåpnende opplevelse
Foto: Alex Holm

Varangertoast med reker
Fiskenasjonen er ved veis ende på denne fantastiske sjømatreisen. Intet mindre enn 4500 kilometer har sjømatkokk Christopher Haatuft og den trofaste blå food trucken tilbakelagt. Flere hundre måltider er servert. Ferden startet med rekefiske på Hvaler, nå avslutter den med rekesalat med store saftige reker fra Lyngenfjord. Men først og fremst: hvordan har det egentlig vært å reise Norge på langs og å få møte alle disse sjømatentusiastene? - Det har vært en utrolig flott og øyeåpnende opplevelse, sier Christopher. - Vi har møtt mennesker som er lidenskapelig og brennende i begeistringen sin for det de holder på med. Som for eksempel de som holder på med smale produkter, som tørrfisk og klippfisk, sier Christopher. Dybdekunnskapen og stoltheten de besitter er til åbli imponert over. - Det er en så viktig del av lokalkulturen de er fra. Fisken er ikke bare en råvare, det er selve grunnen til at de bor der de bor, sier Christopher. 

Som en siste rett i sin norgesturne står rekesalat på menyen. En enkel og smakfull sommerrett bestående av reker fra Varanger, rødløk, gressløk og persille, majones med dill og creme fraiche. - Bland det hele og ha det på toastet brød og med litt sitron, legger Christopher til.

Rekene fra Varanger er kjent for sin store størrelse. Nettopp det skiller dem fra reker fra lenger sør, mener daglig leder i Lyngenreker Ronald Værnes. To av tre reker som blir fisket i Nord-Norge går gjennom Lyngenreker AS. Den høye kvaliteten har gjort rekene populære på matfatet i Sverige og sørover i Europa. - Da jeg begynte å jobbe her for ett år siden fikk jeg meg en aha-opplevelse, forteller Ronald. Det har blitt en del reker det siste året, innrømmer han.- Det er ikke bare en veldig bra vare rent størrelsesmessig, smaksmessig er den også helt suveren, smiler han.

Stolthet
Også fiskeriminister Elisabeth Aspaker er begeistret over Fiskenasjonen og Godfisks sjømatreise. Hun var tilstede i Oslo da det ble servert fish & chips til barnehagebarn, og i Bugøynes hvor saftig kongekrabbe stod på menyen. - Det er ingen tvil om at vi er en nasjon som er stor i verdensmålestokk. De færreste vet at etter Kina er Norge verdens nest største eksportør av sjømat. Hver dag spiser 31.millioner måltider i 140 land sjømat fra Norge, sier Aspaker. Hun erimponert over omfanget av Fiskenasjonen og at så mange aktører innen sjømatnæringenhar bidratt underveis. - Det er rett og slett en skattekiste fylt av stolthet for norsk sjømat og fisk, sier hun. 

For Christopher, som til vanlig kokkelerer for gjester ved Lysverket i Bergen, var det spennende å servere sjømat til en helt annen gruppe sultne. - Det var gøy å se Bodø Glimt sluke snegler og skjell, og at de var så positivt overrasket over hvor godt det var. Og så var det veldig gøy å lage en enkel klippfiskrett som var nytt for hansom jobber med dette hver eneste dag, forteller Christopher. Innimellom all matlagingen ble det også tid til å trø ut av bilen og nyte den flott kystnaturen.

Hvis du skal komme med en siste oppfordring til folk? - Gå i fiskedisken! Begynn med de fiskeslagene du er komfortabel med, lag mat og ikke vær redd for at du ikke klarer det. Det verste som skjer er jo at det bare blir halvgodt, gangen etter blir det garantert bedre. Når du har laget fisk tre ganger, så kan du det, smiler Christopher.