Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

En smak av fiskeribyen Ålesund

Ålesund har lang historie som fiskeriby og har den største eksporthavnen av sjømat i Norge. Ålesund byr på mangt, og et stort fiskerimiljø er en av de flotte egenskapene til byen. 

Mye av miljøet i Ålesund er bygd opp rundt havfiske. Torskefisk er en stor bransje og størst er klippfisk og sjøfryst filet. Skreien kom ikke alltid opp til land rundt Ålesund, de var derfor tidlig ute med å bygge båter som kunne gå langt ut til havs. Siden det ofte var langt mellom havnen og fisket begynte de tidlig med å legge fisken på is mens de var ute på havet. Etter hvert som båtene og teknologien utviklet seg ble produktet «frozen at sea» mer og mer vanlig. Frozen at sea, eller sjøfryst fisk som vi kaller det, kan du lese mer om her

Matkulturen i Ålesund bærer preg av det som mange fiskeribyer bærer preg av, de er glad i fisk. I dagligvaren får de kjøpt mye av det som produseres lokalt. Den sjøfryste fileten som produseres langt ute på havet finnes også på land i de lokale dagligvarebutikkene.

Restaurantbransjen i Ålesund bærer mye preg av det store fiskerimiljøet. Det finnes for eksempel en restaurant som spesialiserer seg på bacalao og har over 800 oppskrifter på ulike bacalaoretter, man kan få vann i munnen av mindre. 

Ålesund er også byen hvor fem kokker fra ulike deler av Norge møtes for å utveksle tips, triks og oppskrifter med torsk. Matmøtet har vi valg å kalle #codshare, som betyr at vi deler på torsken.