Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Hvaler - Reka til topps

De siste seks årene har salget av reker i Norge gått til himmels. Mange av dem kommer fra Hvaler.

Hvaler  - reka til topps
Foto: Alex Holm

Norske reker er kjent for å holde svært høy kvalitet, og rekene de fisker på Hvaler er berømte for sin gode smak. 

Det er grytidlig for Fjordfisk AS på Hvaler. Klokken er halv fire og i skumringen legger fiskebåtene ut fra kaien. En av dem er Topsy, en solid fiskebåt fra 1979, med Tom Aleksandersen (70) bak roret. Med seg har han sønnen Morten Aleksandersen (42). Frisk luftfyller lungene mens båten durer utover.- Det blir en 300-400 kilo på en god dag, forteller Morten. Høysesongen er riktignok i august og utover høsten, men også i mai kan fangsten være fin. Båten fylles med sprellende ferskereker hvor de sorteres etter størrelse.

Viktig kulturarv
I over hundre år har beboerne på Hvaler levd av havet. Torsk, flyndre, sild, makrell, hummer og reke. Da trål ble tatt i bruk ble fangsten så stor at den la grunnlag for næring og arbeidsplasser i området. Historien sitter i svabergene. I dag fisker Tom og sønnen ved hjelp av teknologi,men med merker på land og kunnskapnedfelt i generasjoner, er de med på at fiskerhåndverket lever videre. En viktig kulturarv å ta vare på, mener de.- Her er du din egen herre, sier Tom. Han ville ikke byttet ut sjølivet for noe annet. Selvetter 50 år er reker noe av det beste han vet. De skal være saltkokt, naturlig og godt. Det blir en pose med hjem hver uke, innrømmer han. Morten nikker. Senest i går tok han seg en klassiker: tynn loffskive, ferske reker og majones. Ganske enkelt. Klokken nærmer seg åtte på kvelden, Topsy seiler inn ved mottaket i Skjærhalden. De største rekene er allerede kokt om bord. Det dufter himmelsk. Bra! Smårekene leveres rå til pilleanlegget. Med svimlende 1000 tonn reker i året, er mottaket ett av Østlandets største på skalldyr. Blir det ikke tomt i sjøen? - Langt der i fra, forsikrer daglig leder Kurt Allan Hansen (47) oss om. Her er det mer enn nok.

Suksess
I 2006-2008 var det ekstra gode år langs norskekysten. Rekebestanden var enorm - sjøen kokte av de små krabatene. Frem til da ble 70% av rekene eksportert til Sverige - kun 30 % ble igjen i Norge. Med mette svensker på eksportsiden og reker langt opp etter øra, ble Kurt nødt for å tenke nytt. Ville de klare å få nordmenn like interessert i den sunne delikatessen som svenskene? - Den enorme fangsten gav grunnlag for en fantastisk utvikling også her i landet, det var et eventyr å få være med på, forteller Kurt. Ferske reker til en svært god pris, gjorde at Ola og Kari tok steget utenfor boksen: de begynte å spise reker året rundt. Det ble en suksess og tallene er nå snudd helt på hodet: 70% av rekene leveres i dag til norske familier, naboene i øst får 30%

I et jafs
Rekene fra Hvaler er ikke bare reker, de er ”Hvaler reker”, et kvalitetsstempel fiskerne er med på å opprettholde. Ingen av dem tråler over natta – dagfersk fangst skal rett til mottaket. Hvis alt er tilrettelagt, kan en restaurant i Milano servere ferske reker bare ett døgn etter at de er tatt opp av sjøen. - Den norske råvaren er kjent for å holde svært høy kvalitet, sier Kurt. En gang noen japanere på besøk ved mottaket, ble dette bekreftet. I solskinn og ved dekket bord ble rekene slukt hele, med skall, følehorn og alt. Japanerne var ikke til å stoppe. - Vi prøvde å få dem til å pille rekene, men nei. De gikk rett ned, sier Kurt og ler.