Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Lovlund - Lakselykke

–Det er en liten stein i havet, men det er vår stein, sier representant fra Nova Sea, Aino Olaisen, kjært om øya si Lovund. En 4,9 kvadratkilometer stor ”stein” i Nordlands ytterste havgap. 

Lovlund
Foto: Alex Holm

Naboøya er Træna, så neste stopp er Island. I dag er Lovund et rikt lite samfunn. De teller 450 innbyggere, har kino, squashbane, kystkultursenter, motormuseum og teatergruppe. –På 20 år har vi doblet befolkningen, sier Aino fornøyd. Det kan hun blant annet takke faren sin Steinar og hans kompis Hans Petter Meland for.

Lys idé
På slutten av 60-tallet var det en vanskelig tid for øysamfunnet. Det var harde tider for fiskerne, ungdomsskolen holdt på å bli lagt ned og det så mørkt ut også for barneskolen. I et så lite samfunn er nedlagte skoler selve spikeren i kista. På den tiden var Steinar og Hans Petter studenter i hver sin by, Oslo og Trondheim. –Da de hørte om dette, la de inn søknad om jobb som lærere. Sammen flyttet de hjem og opprettholdt skolen, forteller Aino. På lærerværelset surret tankene rundt hva de kunne gjøre for å snu den negative fraflyttingstrenden. De hadde lest om oppdrett av laks og visste at dette ble gjort på Vestlandet. Kunne det også gjøres så langt nord?

Sammen dro de på studieturer og snakket med forskere. De mente at det var galskap å drive lakseoppdrett i Nord-Norge. –Det var alt for kaldt for laksen, forteller Aino. Men så umulig kunne det ikke være. Områdets mange lakseelver talte om det motsatte. Sommeren 1972 ble det satt ut 1200 fisk i hjemmesnekra merder. Det gikk ikke så bra og bare 174 overlevde, men det stoppet ikke ildsjelene. –Det er kanskje det som er unikt med en gründer. Selv om nesten alt gikk galt, så de det positive i at de i alle fall klarte å få noen fisker til å overleve, ler Aino.

I dag har Nova Sea oppdrettsanlegg langs hele Helgelandskysten, fra Vega i sør til Gildeskål i nord. Fisken skipes til Lovund hvor den blir slaktet og filetert, før 16 trailere daglig frakter råvaren videre til kundene. Årsproduksjonen på 45 000 tonn utgjør i underkant av 5 prosent av lakseproduksjonen i Norge.

Solid arbeidskraft
At Lovund allerede var et fiskersamfunn var en stor fordel. Ideen, arbeidskraften og kompetansen la grunnlaget for Nova Sea. 150 av øyas befolkning er i dag ansatt i bedriften. –At folk visste hvordan man sløyer og håndterer fisk, var kjempeviktig for å bære frem matproduksjonen. Og sakte men sikkert økte den, forteller Aino. I fjor omsatte Nova Sea for i overkant av 1 milliard norske kroner. Uten laksen tror Aino det ville gått med Lovund som med mange andre øysamfunn langs kysten.

–For å skape et bra sted å bo, er det derfor viktig at lokale bedrifter på en så liten plass tar samfunnsansvar. I disse dager jobber hun for å få på plass en større strømkabel ut til øya, og snart har lokale bedrifter reist 40 hus til tilreisende arbeidsfolk. Lovund er kjerringa mot strømmen. En øy i havgapet, full av folk og liv. –Av våre 450 fastboende, er 150 av dem under 16 år. Det gjør at vi har Norges yngste befolkning, med en gjennomsnittsalder på 30 år, forteller Aino. Selv er hun 40. –Jeg er jo en oldis, ler hun.

Festivalfisk
Naboøya Træna avholder årlig det som går under betegnelsen ”verdens vakreste festival”. Der er lokal laks en selvfølge på menyen. Den har frilanskokk Tomas Nilsen, også kjent som ”Lovundkokken” servert til glade festivaldeltakere i snart tre år. –Det som er fantastisk med Trænafestivalen er at de kun satser på sjømat inne på festivalområdet. Det vet jeg at flere at festivalgjengere setter stor pris på, sier Nilsen. Som frilanser i kokkeyrket har han nesten alltid med seg laks fra Lovund, og han prøver å servere fisk som gir en ny og annen smaksopplevelse enn hva som er vanlig hjemme.

–Min favoritt er laksetartar, der jeg blander rå laks i små terninger med en god dose sjalottløk, sitronsaft, god olivenolje, gressløk, salt og pepper, sier Tomas. En utrolig enkel og smaksrik rett i seg selv. Ønsker man å ta det enda et hakk opp, anbefaler kokken spennende tilbehør.  –For eksempel posjert vaktelegg, syltet eple, agurk, urtesalat og dill. Ønsker man noe som knaser litt når man spiser det, anbefaler jeg krutonger, rug eller lakserogn. Da snakker vi!