Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Oslo - Urban sei

Vi visste at dette var en god idé, men ikke at det skulle trekke så mange kunder, sier en fornøyd Jesper Brandstorp ved Fiskeriet på Youngstorget i Oslo.

Fiskeriet
Foto: Alex Holm

Det bugner over i av fersk sjømat i kjøledisken på Fiskeriet. Rogn, krabbe, krepsdyr og fisk. Fileter dandert som roser, hel fisk på is, råvarer av ypperste kvalitet. Fiskeansvarlig Jesper Brandstorp (30) har arbeidet med fisk i over ti år og blir stadig overrasket over hvor allsidige kundene er.

–Alt av sjømat selger. Kundene våre er fra alle verdenshjørner og alle bruker forskjellige råvarer. Fra krabbe til blekksprut til torsk og flatfisk. Alt selger, og det gjør det jammen meg hver dag òg, sier han. –Det kan gå like mange hummer på en mandag og tirsdag som på en fredag og lørdag, det sier noe om markedet.  

I snart fire år har butikken huset lokalene under NRK-skiltene på Youngstorget. Uteserveringen er på plass og inn gjennom vinduene stråler maisola. På utsiden fyker hastige kontorfolk, foreldre med barnevogn og studenter i eksamensmodus. Turistene kikker rundt seg med kart mellom hendene, Youngstorget er rene pulsåren av mennesker.

–At folk trasker forbi her hver dag, er vi helt avhengig av. Folk som skal ha seg en fiskekake i farta og et fiskestykke på vei hjem, sier Jesper. Dette er uten tvil byens beste spot for å selge sjømat.

En ny æra
I snart 80 år har det blitt solgt fisk i nettopp disse lokalene. Den gangen i 1935 var det Erling Moe som åpnet ”Siste Fangst” og som opparbeidet seg en solid skare faste kunder. I 2009 ble stafettpinnen sendt videre vil Fiskcentralen som året etter åpnet en helt nyoppusset fiskebutikk. Fremdeles stikker det innom gamle stamkunder.

Urmakerforetningen vegg-i-vegg ble også kjøpt opp, og i dag huser den Fiskeriets matbar med plass til 16 gjester. Inspirert av Syd-Europa med råvarer, markeder, kafeer og restauranter i en fin miks, fremstår Fiskeriet som moderne utgave av hva en råvarehandel burde være, levende og med et glass hvitvin.

–Jeg tror folk synes det er morsom at det er såpass dynamisk, at det foregår litt ting rundt dem, sier Jesper. –Vi har nok knekt en kode der, smiler han.