Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Røst- Tørrfisk til tusen

Italienerne elsker tørrfisken fra Røst. I over tusen år har den satt øysamfunnet på kartet.

Røst
Foto: Alex Holm

Lengst ut i Lofoten finner du Norges minste kommune, Røst. ”Som en flat pannekake, bare 11 meter over havet, nesten som Danmark”, beskriver Gjøran Greger Røstlandet, som er den største av de 365 øyene i øygruppa. På hjellene tørkes torsken i tusentall. Gjøran driver sammen med brødrene Johnny og Steinar firmaet John Greger AS, som tredje generasjonen i rekken. - På Røst har vi de perfekte klimatiske forhold for tørrfisk. Det finner du ingen andre steder i verden, sier Gjøran. Samtlige kriterier må oppfylles for å oppnå prima kvalitet. - Fordi det er flatt, har vi vind fra alle kanter. Pluss at vi har Golfstrømmen som går rett forbi her, og den gir oss milde vintre og kjølige somre, forteller han. - Det er kanskje ikke så bra for oss vanlig mennesker, men for fisken som henger på hjellene er det perfekt! I over 1000 år har tørrfisken vært hovednæring for folket her ute. Hadde det ikke vært for fisken, hadde det ikke vært noen på Røst.

Skred av skrei
Fra februar og ut i april bugner det i havet utenfor Lofoten. Da vender skreien tilbake fra Barentshavet for å gyte langs kysten. Fiskerne sitt er klar i sine båter for å hente opp den unike ressursen. - Vi har aldri registrert så mye fisk som i år. Det ser ut til å bli rekord, smiler Gjøran. Lofoten koker av sprellende fersk fisk. 70-80 småbåter leverer hver dag torsk og skrei til tørrfiskprodusenten. - Vi foretrekker fisk tatt på snøre og med krok, forteller Gjøran. Nettopp derfor er de helt avhengig av at lokale fiskere drar ut med sine små fartøy. Helt siden starten i 1920 har dette vært hovedfangsmetoden på Røst. På land venter rundt 30 ansatte som henger fisken på hjell like etter at den er sløyet. Der får fisken henge i tre måneder - i regn, snø, vind og vårsol. Det unike klimaet på Røst gir en distinkt og deilig smak av salt sjø og frisk havbris. En smak Italienerne er ville etter. Hele 90prosent av all fisken fra Røst blir eksportert til Italia. - De ler av oss som legger fisken i lut før vi spiser den, sier Gjøran.

Legg den på grillen
Røst er ikke bare kjent for sjømat, men også for sine enorme fuglekolonier. Skarven pryder kommunevåpenet og lundefuglen har sin aller største koloni i øyriket. En egen festival har den også fått – Lundefestivalen – og da byr røstværingene på lokale spesialiteter. - Grillet og marinert tørrfisk i folie. Det gir folk en aha-opplevelse når de får servert det, forteller Gjøran. Den sommerlige spesialiteten tyr han ofte til selv. Ingenting er som lukten av grill og sjø når man skuer utover øyriket i midnattssola. - Det er rett og slett fantastisk.