Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Saltstraumen - Topp med torsk og tidevann

Prøver du fiskelykken i Saltstraumen er du ikke bare garantert napp. Du er garantert å bli hekta! Kanskje får du en torsk på kroken?

Saltstraumen
Foto: Alex Holm

- Saltstraumen er en perle. Jeg er helt besatt. Erklæringen kommer fra Kurt Jeppesen, Osloværing bosatt ved Saltstraumen, fisker og friluftsmann. I 17 år har han fisket i straumen. I 2007 flyttet han opp med barn og siden har han blitt. Den verdenskjente tidevannstrømmen trekker til seg tusenvis av fiskere hvert år. Hver sjette time buldrer opp mot 400 millioner kubikkmeter vann gjennom sundet. Det gjør Saltstraumen til verdens sterkeste tidevannsstrøm. - Dette gjør sjøen svært rik på næring og oksygen, og fisken blir sterk og smaker derfor utrolig godt, sier Kurt. I tillegg til å være en ivrig sportsfisker, er han driftsleder ved Saltstraumen Fiskecamp, nå kalt Saltstraumen Brygge. I år har de kjøp 15 nye båter for å møte den økende etterspørselen fra fritidsfiskere og turister. - I begynnelsen av april og utover i juli er det fullt her. September til april er også en god periode – da får vi besøk av britiske ”shore fishers”, fast landsfiskere, som er en ny gruppe fiskere som har lagt sin elsk på den sterke straumen, forteller Kurt.

Mangfold
Det er ikke bare tilreisende fra verdenshjørnene som ut gjør et mangfold på den lille plassen utenfor Bodø. Livet i sjøen er yrende. Fra torsk, sild, krabber og steinbit innerst i fjorden, til makrell, sei, hyse, lange og ur på dypere vann. Nettopp derfor er også Saltstraumen et eldorado for dykkere - rene skattekisten. Den kontinuerlige gjennomstrømningen av vann gjør sjøen klar og med god sikt. - Steinbiten er spesielt fascinerende å se når man dykker, innrømmer Kurt. Den ønsker vi å begrense fiske på, for å bevare den for dykkerne. På begge sider av Saltstraumen er det funnet rester etter bosetting som daterer 11 000 år tilbake, de eldste bosettingene som er funnet i landet. Arkeologer mener de næringsrike havmassene gjorde områdene rundt Saltstraumen spesielt gunstig for sankere. For med næringsrik sjø følger også fugl og andre dyr. Perfekt boplass for sultne steinalderfolk.

Jakten på storfisken
Sterk og stor fisk gir solide basketak langs straumen. Norgesrekorden på sei er tatt i her. En 22,7 kilos kjempe, hentet opp av en lokal fisker. I mai er det kveita som byr på kamp, men også torsken viser muskler. En gang Kurt var ute og fisket etter torsk, mistet de fiskestangen i sjøen. Med en annen fiskestang forsøkte de å få opp igjen den synkende fiskestangen og til deres store lykke fikk de napp. Opp kom ikke bare den mistede fiskestangen, men også en torsk, en torsk på 21 kilo som hadde bitt på kroken. Dobbel fiskelykke! - Torsk er det mye av her i Saltstraumen. Sesongen begynner i januar og da er det kysttorsken som trekker innover, forteller Kurt. I mai er den å finne i fjorden. - Nå som silda kommer inn i fjorden, følger torsken etter, forklarer han. Da må man ut i båt for å fange den. Kun de engelske fastlandsfiskerne, som har ekstra lange fiskestenger, klarer å fiske torsk fra land. De er som eksperter å regne.- Det tar tid å bli god på å fiske her i Saltstraumen. Man må lese vannstrømmene, se an månefasene, vind og vær, forteller den erfarne fiskeren. Det er kanskje derfor folk bli hekta? - Vi har tilreisende som har fisket her i over 20 år. Saltstraumen har blitt en legende, sier Kurt. Hans torskerekord er på 24 kilo fra båt. Den feite, fine, skjeggete fisken som det synges så fint om gjør seg bra som klassisk rett, mener han. - Jeg liker å trekke den lett i saltvann og eddik. Den er ferdig når kjøttet løsner fra bena, forteller han. Den beste delen av fisken er torskeryggen. - Den spiser jeg med smeltet smør, mandelpoteter, gode grønnsaker og bacon. Klassisk og enkelt.