Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Sandefjord - Fiskelykke på Skagerrak

I over 100 år har Brødrene Berggren solgt fisk i Sandefjord. Interessen bare øker, sier daglig leder Kjell Henry Olsen. Vi besøker Brødrene Berggren i Sandefjord. Fiskemottak, håndfiletering, videreforedling, røkeri og delikatessekjøkken. I samme bygg ligger mesterkokk Geir Skeies restaurant, Brygga 11.

Brødrene Berggren i Sandefjord
Foto: Alex Holm

Ikke rart daglig leder Kjell Henry Olsen trekker på smilebåndet, sammen med sønnen er de 4. og 5. generasjon som leverer fersk sjømat til sandfjordingene. - Hver dag tar vi i mot fornøyde og blide fiskere med dagens fangst, og den er så fersk at den ikke skulle vært fisket før i morgen, sier han. Den gleden skaper en god atmosfære gjennom hele bedriften. 

Økende interesse
Sandefjord ligger perfekt til, i ly innerst i fjorden og med kort vei ut i åpent hav. På sommeren dobles innbyggertallene – båtene dupper i fjorden. I over 100 år har det blitt solgt fisk her. Brødrene var Einar og Gustav Adolf og året var 1911,  like etter unionsoppløsningen og like før Roald Amundsen nådde Sydpolen. Fordelingen var broderlig, den ene dro ut for å fiske, den andre tok seg av salget. I dag er de den eneste bedriften i Norge som tar inn levende fisk i den ene enden av bygningen, for så å selge fersk fisk og delikatesser i den andre enden. Hele veien har kunden vært med på å utforme butikken, kommet med ønsker og tilbakemeldinger. 

- Det som er så spesielt med fiske her nede på Skagerrak, er at det er blandingsfiske. Daglig får vi inn lyr, torsk, sei, lange, brosme, smørflyndre, hummertunge, rødspette, piggvar, slettvar og kveite, sier han. Måkene flyr lavt over fiskebutikken. 

- Å jobbe med sjømat betyr at du aldri har to like dager. Det er nye varer hver dag både for fiskeren, for mottaket og for kunden. 

På samme flate finner du fiskerestauranten Brygga 11 og superkokk Geir Skeie. Etter at restauranten åpnet i 2010 har også kundene blitt mer vågale. De lar seg inspirere av menyen og av det de har fått servert på restauranten. Veien er kort til fiskebutikken. Der deler de ut råd helt gratis. 

- Man har jo så mange muligheter, bare fantasien sett er en stopper, forteller Kjell Henry. 

Han opplever at det har blitt en økt bevissthet rundt fisk. - Ikke bare smaker det godt, men det gjør også godt for kroppen. Fisk er svært bra i et helsemessig perspektiv. Her hos oss har det vært en økende interesse for sjømat og det tror jeg bare vil øke, sier Kjell Henry.

Sprøstekt og bakt 
Også barn og ungdom synes fisk er spennende. Besøker de mottaket blir de ofte overrasket over all fisken de får se. Ikke er den firkantet og ikke ligger den i frysedisken. 

- Noen er skeptiske, men så spør jeg om de har smakt sprøstektlyr eller bakt brosme. Da blir de nysgjerrig og synes det høres godt ut, forteller Kjell Henry. 

- Og sushien har de jo lagt sin elsk på for lengst.