Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Sigerfjord - Skatten fra ishavet

I Sigerfjord i Vesterålen svømmer en fisk med geografisk beskyttet betegnelse. Møt Ishavsrøya.

Sigerfjord
Foto: Alex Holm

- Ishavsrøya er en unik fisk med en god smak og fløyelsmyk konsistens. En fisk vi er spesielt stolt over, sier Trond Geir Reinsnes (59) i Sigerfjord Fisk AS i Sortland i Vesterålen. Han vet hva han snakker om. Omgitt av hav og spissefjell, ligger oppdrettsanlegget lunt i fjorden. Snøen ligger fortsatt over fjelltoppene denne maidagen.

En historisk delikatesse
Sjørøya er den eldste ferskvannsfisken vi har i Norge. Mens isen fremdeles lå som et teppe over landet for 20 000 år siden, beitet røya langs iskanten. Etter hvert som isen trakk seg tilbake, fulgte også fisken med. Inn langs fjordene og opp langs elvestrykene. Ble det for lite mat i elvene, vendte fisken tilbake til sjøen for å feite seg opp. Denne årlige vandringen mellom elv og sjø, ferskvann og saltvann, gjør røya ekstra utfordrende å drive oppdrett på. - Det vil si at når vi skal drive oppdrett, så tåler den ikke å leve i sjøvann hele året. Når vi kommer til august, må vi ta den tilbake til ferskvann, noe vi har klart å oppnå ved ny teknologi og lang erfaring. Denne spesielle måten å drive oppdrett på gjør at det ikke er så mange som driver med det, forteller Trond Geir.

Ishavseventyret
Ishavseventyret startet da Trond Geir og brødrene Arnold og Børre Jensen på slutten av 80-tallet satte i gang et samarbeid. Brødrene hadde allerede erfaring med oppdrett, Trond Geir hadde forsket på oppdrett av sjørøya ved Universitetet i Tromsø. Lite visste gjengen at de 20 år senere skulle dekke over 60% av det norske markedet med ishavsfisken. I år blir det til og med produksjonsrekord: 230 tonn fisk. I fjellene bak Sigerfjord finner du Møysalen nasjonalpark med sitt kystalpine landskap. Isbreen på toppen av Møysalen sender ned friskt og klart brevann til anlegget i fjorden. - Vi er nok det eneste oppdrettsanlegget som har vann fra isbre, ler Trond Geir. De unike forholdene, produksjonsmetoden og den høye kvaliteten, har gitt fisken beskyttet betegnelse. Kun fisk fra Sigerfjord kan kalles "Ishavsrøye Vesterålen". Som første fisk fikk de kvalitetsstemplet fra den det offentlige organet Matmerk, som også står bak merkeordningen ”Nyt Norge” og ”Spesialitet”.

Fenomenalt!
I samarbeid med matprodusentene i Annes Hage og kokk Ole-Ivar Bakken foredles røya til varmrøykt, kaldrøykt og rakfisk. Ole-Ivar har jobbet med ishavsrøya fra Sigerfjord i ti år. Ikke bare er han personlig henrykt over smak og kvalitet, for ham er det en spennende og utfordrende fisk å jobbe med. - Den er fløyelsmyk i konsistensen og har en ren og klar smak, forteller kokken. I tillegg til å presentere fisken for kunder i dagligvarebutikk, har han også laget ishavsrøye for barn i barnehage og i småskolen. Ishavsfisken er alltid en suksess! - Noe av grunnen til at du får den klare smaken som vi kokker er så opptatt av, er at den vokser i veldig kalde vann. Da vokser den veldig sakte, som igjen gjør at den får et lavt fettinnhold. I tillegg er ishavsrøyen en sosial fisk som hele tiden går i stim, og det gjør at den får mye muskler, forklarer Ole Ivar som har gått i lære hos Brimi.Når de røyker fisken, bruker de en noe utradisjonell metode. - Noe av hemmeligheten i smaken vi oppnår, er at flisene som brukes er av gamle eikefatsom har vært akevitt i, forteller han. I tillegg brukes annen kvist og krydder. Fisken trekker fort til seg duftene og får en smak av norsk natur. Med sommermånedene stadig trekkende nærmere, drømmer kokken om varme solstråler og sene måltider ved sjøen. - Norsk asparges, grillet ishavsrøye, smørsaus og chablis. Da er livet fenomenalt!

Her finner du oppskrift på sitrusmarinert ishavsrøye