Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Sommer er lik makrell

Når makrellen trekker mot norskekysten vet vi at sommeren er her. 

Sommer er lik makrell
Foto: Alex Holm

- Favoritten er smørstekt makrell med agurksalat, rømme og nypoteter, sier kokk ved Grand Hotell i Flekkefjord, Tone Lise Fjogstad Dalva. Når det kommer til makrellen foretrekker hun den klassiske varianten, og gjerne selvfisket. 

Barn liker makrell
Den stripete makrellen er populær også hos barna, særlig hvis de får være med på å tilberede den, som foreksempel makrellpinner panert med knekkebrød. - Makrell er en flott og fet fisk, forteller Dalva. Den er lett å bruke i forskjellige retter med ulike smaker. Den egner seg både dampet, trukket, grillet, stekt eller ovnsbakt. Kokken Dalva synes den er morsom å jobbe med, samtidig som det er lett å få frem den god smaken. Etter 16 år i kokkebransjen merker hun en økt interesse for fisk blant gjestene. 

- Før skulle alt være klassisk, mens nå kan vi servere med nytt tilbehør. Folk er klar for nye smaker, sier hun. En sommerlig variant er ramsløkmarinert makrell med jordbær-tzatziki og glaserte rotgrønnsaker. Tone Lise Fjogstad Dalva har tre tips til hvordan du kan få barn til å spise mer fisk. - Ta ut ben av fisken, ha godt tilbehør og la dem hjelpe til med å tilberede maten.

Makrellstimer gir gode fiskemuligheter
Langs kysten i Sør-Norge vandrer makrellen i store stimer. Det er rapportert gigantstimer så store som ni kilometer lange og fire kilometer brede. Med svartblå tigerlignende striper langs ryggen og med hvit buk, ser man tydelig at det er makrellen som skyter gjennom vannet. Det er faktisk den eneste fisken langs kysten vår som har slike striper. Med sin strømlinjeformede kropp er den tilpasset et liv i frie vannmasser og med stor fart. Det gjør makrellen til en populær fisk for sportsfiskere.

Sunn fisk
Makrellen holder til i kaldt vann lenger nord om vinteren. Da spiser den nesten ingenting, før den på vårparten trekker til næringsrike vann langs kysten. Da spiser den seg god og feit. Det er derfor den aller første makrellen som kommer til kysten er magrere enn den er på høsten. Det kjennes også på smaken. Får du en makrell på kroken i juli-august er den garantert full av omega 3-fettsyrer, vitamin D og B12. En veldig sunn og god fisk, med andre ord.