Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Tips til god og rimelig middag

Gode hverdagsmiddager trenger ikke å koste mye. Med små enkle grep er det lett å få til en sunn, god og rimelig middag.

Tips til god og rimelig middag
Foto: Thinckstock

Av og til kan det være nødvendig å spare inn litt på matbudsjettet for de fleste av oss. Heldigvis finnes det mye god mat som ikke er dyrt. Lager du middagen fra bunnen av får du, i tillegg til rimeligere måltider, full kontroll over hva maten inneholder.

Planlegg ukesmenyen før du handler

Det beste tipset er å handle kun én gang i uken. Ha hele ukesmenyen klar med tilhørende handleliste, slik at du kjøper kun det du trenger. Da er det viktig å tenke gjennom menyen slik at ulike råvarer passer til flere retter. Det gjelder både fisk og grønnsaker.

Rester av den stekte torsken kan brukes i fiskegratengen senere i uken. Gulrøtter, purre og brokkoli er grønnsaker som passer til de fleste fiskeretter. Du kan alltid bruke litt slitne grønnsaker i en gryte, suppe eller i en puré.

Når du lager gryter og supper kan det være smart å lage dobbel porsjon. Dette er rett og slett en fin måte å spare penger på.

Se oppskrift: Raske hverdagsmiddager

Tips! Det finnes mange fine huskeliste-apper du kan laste ned til mobilen din. Da kan flere i familien være koblet opp mot samme liste og notere når noe mangler.

Frossen fisk kan fint brukes

Både sei og blåskjell er rimelig sjømat. Årsaken til dette er at de er i sesong stort sett hele året. Hva er vel bedre enn en god og varmende blåskjellsuppe på kalde dager?

Seibiff og fiskegryte med sei er populær middag for hele familien. Prøv for eksempel denne tomatiserte seigryta med grønnsaker. Her kan du fint bruke tint seiblokk.

Frossen fisk er nemlig ofte rimeligere enn fersk fisk, og seiblokk passer perfekt i slike fiskegryter. Også laks- og torskestykker er ofte billigere i frossen tilstand.

Du kan også fryse ned fersk fisk. Av og til er det kampanjer på fersk fisk, og da kan du kjøpe flere og fryse ned til en senere anledning. Husk bare å tine fisken på forhånd.

4 gode sparetips

1. Handle kun én gang i uken og ha med deg en gjennomtenkt handleliste til butikken. På denne måten slipper du unødvendig handling og det store spørsmålet «hva skal man lage til middag» er til enhver tid enkelt å besvare.

2. Tenk sesong når du handler tilbehør. Frukt og grønnsaker i sesong er mye billigere enn utenfor sesong. Om høsten er norsk kålrot, gulrot, sellerirot og en rekke andre grønnsaker rimelige og næringsrike grønnsaker som passer ypperlig til fisk.

3. Tenk på mat som metter i tillegg til fisken, og tilbered gjerne det som tilbehør til middagen. Eksempel på dette er egg, bønner, linser, poteter og byggrynris.

4. Sjekk alltid kiloprisen! Noe som ser billig ut kan være mye dyrere enn produktet ved siden av.