Oppskrift hvitfisk xian
Når kineserne tilbereder fisk «xian» (鲜), er det fersk fisk og bevaring av fiskens opprinnelige smak som gjelder. Derfor har kokken kun lov til å bruke noen få krydder eller smakstilsetninger, men du verden som det dufter og smaker likevel.
Hvitfisk «xian» lager du i folie enten over bålet, på grillen eller i ovnen, og det tar ikke mange minuttene før den er spiseklar. Du kan bruke alle typer fersk hvitfisk fra egenfisket hvitting til torsk eller sei fra fiskedisken.
Visste du at:
- Torsk og sei er spesielt rike på vitamin D, B12, iod og selen, i tillegg til fiskens høye proteininnhold.
- Kineserne er avanserte sjømatspisere og er spesielt opptatt av ferskhet og smak.
- Fersk og levende sjømat er lett tilgjengelig både på supermarkedene og i dagligvarebutikkene på nett. Travle kinesere kan dermed bestille sjømat via mobilen og få dagens fangst levert rett hjem på døren når de kommer fra jobb, klare for å samle seg rundt et deilig xian-måltid.
- Kina var i 2019 det største vekstmarkedet for norsk sjømat. Samlet ble det eksportert 168 000 tonn sjømat til Kina i 2019, til en verdi av 5,2 milliarder kroner.
- Kinesere assosierer Norge med ren natur og kaldt klima, med andre ord perfekte forhold for sjømat.
- Siden 2014 har konsumet av atlantisk torsk i Kina økt med fem-gangen. Rundt halvparten av denne torsken har norsk opprinnelse.
- Torsk og sei er spesielt rike på vitamin D, B12, iod og selen, i tillegg til fiskens høye proteininnhold.
- Spør du en kineser om hvilke land de helst kjøper hvitfisk fra, er svaret mest sannsynlig Norge.