Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Koldtbord med sjømat

Et koldtbord har noe alle liker og gjør festen enklere for vertskapet. Her får du koldtbordknepene. 

Koldtbord med sjømat
Foto: Studio Dreyer Hensley

Noe av det beste med koldtbordet er at gjestene må bevege seg for å hente maten. Dermed blir stemningen avslappet, og alle blir litt bedre kjent. Når du planlegger koldtbordet, lurer du gjerne på hva og hvor mye du skal lage. Her får du svarene, og noen ekstra tips på veien.

Hvor mye skal du lage til koldtbord?

Ofte kan man være bekymret for om det blir nok mat til alle, men de fleste koldtbord etterlater seg rester. Hvis du følger disse rådene, er du trygg:

  • Til et lag med begge kjønn og flere generasjoner kan du beregne cirka 600 gram mat per person, inkludert tilbehør.
  • Tenk at alle skal smake på alt, men ingen skal spise seg mett på én bestemt rett.
  • Begrens antallet hovedretter, 3-5 holder lenge. Lag heller litt ekstra av tilbehør som kan passe til flere av rettene.

Hva skal du lage til koldtbordet?

På et koldtbord finner alle noe de liker, særlig hvis du tar høyde for flere generasjoners smak. Det finnes ingen fasit på hva du skal lage, men her er noen tips.

Med ulikt tilbehør kan én og samme rett tilfredsstille ulike ganer. For eksempel kan du lage ovnsbakt laks eller ovnsbakt kveite. Ved siden av kan du servere en deilig fransk potetsalatfrisk agurksalat, eller en knallgod salat med melon og bær. Aioli og godt brød hører også alltid med.


En fargerik salat passer godt på et hvert koldtbord. Fotograf: Studio Dreyer-Hensley

Mange vil se etter påleggssild på bordet. Sennepssild og tomatsild er gode gamle klassikere som mange kjenner. Andre faste retter på koldtbordet er gravlaks og paté - superenkelt og perfekt til koldtbord. Dette er en fin og enkel grunnoppskrift på tilberedning av blåskjell.

Noe annet du kan lage til koldtbordet er sushi. Her bør du huske å legge ved det som mange mener er «must» til sushi – nemlig syltet ingefær, soyasaus og wasabi. Sjekk handelisten til nykommeren eller handlelisten for viderekomne.

Mange ganger er det veldig fint med noen «hovedretter» som kan mette mange. Her er bacalaoen vinner. Husk at du må vanne ut klippfisken i forkant dersom du ikke kjøper ferdigutvannet klippfisk.

Se også: Slik vanner du ut klippfisk

Barnas favoritt til koldtbordet

Med en barnefavoritt på bordet blir du en helt, sannsynligvis også hos noen store barn. Mange barn liker en eller flere av rettene som er beskrevet i forrige avsnitt, men her er noen retter som er ekstra barnevennlige:

Potetlefser med røkt ørret eller laks er en klassiker på koldtbordet. Foto: Synnøve Dreyer

Tre nyttige tips til koldtbordet

  • Oppbevaringen av den ferdige maten før selskapet, volder mange bekymring. Har du vurdert om et rom på skyggesiden av huset, med et åpent vindu, kan gjøre nytten som kjøleskap?
  • Legg retten på to mindre fat i stedet for ett stort. Da kan det andre stå kjølig mens gjestene tømmer det første. Slik bevarer du holdbarheten på maten, og det ser penere ut.
  • Gjør det enkelt for deg selv når du planlegger festen - det finnes mange fine engangsserveringsfat å få kjøpt, bakeren har eksklusive brød og du kan friske opp mange ferdige sauser.