Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Tips til tapas med sjømat

Tapas er perfekt å servere når du får venner på besøk. Her er tipsene du trenger.

Tips til tapas med sjømat
Foto: Norwegian Seafood Council

Det finnes en rekke smaksrike og lekre retter å velge mellom når du skal servere tapas, og det fine er at alle gjestene finner noe de liker. Når man planlegger tapaskveld, kan det dukke opp noen praktiske spørsmål. Under får du svar på mye av det du kanskje lurer på.

Se oppskrifter: Gode tapasretter med sjømat

Hvor mye mat skal du lage?

Dette er et spørsmål veldig mange stiller seg når de skal lage tapas: Hvor mange retter trenger man og hvor mye skal man lage av hver rett? Hvis du beregner om lag 500-600 gram mat totalt per gjest, så kommer du fint i mål. Ingen skal spise seg mette på én bestemt rett, men alle skal få sjansen til å smake på alt. Lag derfor mindre munnfuller av hver rett.

Les også: Koldtbord med sjømat

Hvordan få tid til å lage alt?

Husk at du ikke trenger å lage alle tapasrettene selv. Noe av det fine med tapas er at alle kan ta med en rett hver, og da slipper verten å stå på kjøkkenet så lenge før gjestene kommer. Et annet alternativ er å gjøre tapasfesten om til en sosial dag, der dere møtes for å lage maten sammen.


Carpaccio av klippfisk
 er en spennende tapasrett. Server med tomatsalsa og aspargessalat. Fotograf: Studio Dreyer-Hensley

Kreativ servering av tapas

Tapasen løftes ytterligere med en fantasifull servering og en god historie ved siden av.

Det finnes mange kreative måter å servere maten. Nuggets med torsk kan ligge i små papirbåter, og krabbesalaten kan du servere i tomme og rengjorte krabbeskall.

Hvordan få plass til å holde all maten avkjølt?

Veldig ofte er det behov for å lage rettene på forhånd slik at det bare er å varme dem opp rett før servering. Dette kan by på plassmangel i kjøleskapet. Hvis kjøleskapet er for lite til å oppbevare de ferdige rettene før tapasfesten, kan du vurdere om et kjølig rom av huset kan gjøre samme nytten.

Hva MÅ man ha på tapasbordet?

Noe mange forventer å finne på tapasbordet er et godt brød. Til tapas hører også aïoli og små skåler med oliven og god oster. Her får du tre ulike oppskrifter på aïoli.