Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Drikke til julens sjømat

Mange har tradisjon med å servere sild, torsk, kveite og lutefisk til jul. Vi gir deg tips til hvilken drikke som passer til julens sjømat.

Drikke til julens sjømat
Foto: Inger Marie Grini

Julen er rett rundt hjørnet. Vi gleder oss til å nyte høytiden med venner og familie, spise god mat og nyte god drikke. Mange serverer sjømat i løpet av julen, og vi deler derfor noen tips til drikke som passer til. 

Drikke til torsk  

Hvordan du tilbereder julens torsk, og hvilket tilbehør du har til er med å bestemme drikke som passer til.  Den klassiske kombinasjonen med torsk og rødvin er et særnorsk fenomen. Gode alternativer til rødviner som passer til torsk er friske og lette viner som Valpolicella, Barbera eller Beaujolais.

Les også: God jul med torsk på festbordet

Dersom du foretrekker hvitvin anbefaler Vinmonopolet en vin som ikke er for aromatisk, for eksempel en frisk Chardonnay eller en Weissburgunder. Disse to vinene har både friskhet og en fet munnfølelse som passer godt til for eksempel fete smørsauser.  

Vil du heller drikke øl til torsken anbefaler Vinmonopolet fruktig, friskt øl som blonde eller hveteøl med naturlige aromaer. Eplecider kan også være spennende til

Drikke til kveite 

Kveite kan tilberedes på mange måter, og er vanligvis enkel å kombinere med vin. Både dampet og stekt kveite passer godt sammen med friske og fruktige hvitviner. Dersom kveiten serveres sammen med en litt sterk saus anbefaler Vinmonopolet derimot en halvtørr Riesling eller Chenin Blanc.

Er du mer glad i rødvin kan en frisk og fruktig rødvin uten for mye tannin også fungerer godt sammen med kveite. Vinmonopolet anbefaler for eksempel en Valpolicella eller en Bardolino.

Les også: Julens beste kveitemiddag

Drikke til lutefisk 

Lutefisk er for mange en viktig del av førjulstida. Tilbehøret til lutefisken varierer fra enkelt til avansert, og hva du velger av tilbehør er med å bestemme hva som passer til av drikke til. Et friskt øl, lyst hveteøl eller et noe kraftigere Saison-øl er alle gode valg til lutefisken. I tillegg anbefaler Vinmonopolet en liten akevitt til lutefisken, som er med på å rense fettet.

Dersom du heller har lyst på vin, finnes det også mange gode alternativer. Hvitvin eller musserende vin passer som regel bedre enn rødvin ettersom saltet i maten ofte fremhever garvestoff i rødvin, ifølge Vinmonopolet. Vinen bør også ha relativt lang ettersmak så maten ikke overkjører vinen. Vinmonopolet anbefaler derfor en frisk hvitvin som for eksempel Riesling fra Rheinhessen, Alsace eller Wachau og tysk eller italiensk Weissburgunder eller en champagne laget på Chardonnay til lutefisk.

Drikke til julens sild 

Det er tradisjon å lage sild i ulike varianter til jul. I de fleste silderetter er det ofte mange smaker med krydder. 

Se også: Mange gode oppskrifter på julesild

Det tradisjonelle valget til sild er gjerne øl og akevitt, en kombinasjon som ofte brukes til mat med kraftige smaker. Til sursild anbefaler Vinmonopolet for eksempel et litt kraftig øl, mørkt øl eller en bokkøl. Til kraftigere retter som tomatsild eller karrisild passer det bedre med en lys pilsnertype.

Hvis du ønsker å servere vin til silderettene, så er det også mulig. En frisk hvitvin, gjerne med litt sødme som møter sødmen i silda, for eksempel Riesling-vin fra Mosel-distriktet passer ifølge Vinmonopolet fint. De anbefaler også en lett og tørr Vinho Verde-vin fra Portugal eller en Riesling fra Alsace, som et litt fyldigere alternativ.

Drikke til hummer

Hummer er en eksklusiv vare og perfekt å servere på en festdag som nyttårsaften. Mange foretrekker å servere hummeren naturell, og ifølge Vinmonopolet er det viktig at drikken du serverer til hummeren ikke overdøver dens milde smak.

Se oppskrift: Slik lager du hummer naturell

Derfor anbefaler Vinmonopolet en Chablis fra Burgund i Frankrike. Eventuelt også bobler som Champagne eller Muscadet.

Hvis du foretrekker øl bør du, ifølge Vinmonopolet, gå for et lyst øl som blonde, saison eller en lett pale ale.

Som alkoholfritt alternativ mener de at lys eplemost eller alkoholfritt øl vil egne seg godt.