Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Julelunsj med sjømat på koldtbordet

For mange er det tradisjon i julen å ha store lunsjer med en variasjon av pålegg og salater, samt restene fra julemiddagen fra kvelden før. Disse rettene med sjømat vil løfte julebuffeen til nye høyder.

Julelunsj med sjømat på koldtbordet
Foto: NordicPhotos

Gjestene i julens selskaper representerer gjerne flere generasjoner og har ulike smakspreferanser. Ofte kan de komme til ulike tidspunkt også. Derfor er koldtbord den perfekte løsningen i slike anledninger!

Les også: Tips til koldtbord med sjømat

Faste tradisjoner med sild og laks

Noen faste innslag av sjømat hører til på alle julens buffeer. Sildeklassikere som sursild eller tomatsild er en selvfølge til julelunsjen. Det samme gjelder gravlaks. Begge deler kan kjøpes ferdig i butikken, men hvis du har tid er det ekstra stas å servere dem hjemmelaget.

Hvis du vil grave laksen selv må du huske å gjøre det 3-4 døgn i forveien.

Gravlaks
Gravlaks med sennepssaus er en klassiker til julelunsjen. Fotograf: Studio Dreyer-Hensley

Hjemmelaget sild kan du både lage superenkelt og litt mer avansert. Sild lar seg kombinere med nesten hva som helst og variasjonsmulighetene er uendelige!

Mange har også egne juleverksted, der de lager sild sammen og gir bort i gave. Samle jentegjengen eller noen du er glad i, og vips kan du gi bort spiselige julegaver med personlig preg.

Se oppskrifter: Skap julestemning med sild

Sild
Sennepssild, sursild og rømmesild er alle klassikere i julen. Fotograf: Studio Dreyer-Hensley

5 supre retter til julelunsjen

Noen retter er slik som «alle» liker.  Her er fem tips til småretter til julelunsjen som ikke kan slå feil.

  • Røkt ørret eller laks i potetlefse er en slik klassiker. Absolutt noe du bør sette på koldtbordet.

  • Toast med røkt laks og rødløkskrem er en annen fin tapasrett. Rødløkskrem er friskt og godt og passer veldig godt til laksen.

  • Fritert klippfisk er utrolig godt og passer perfekt som smårett. Server klippfiskbitene med frisk salsa, aïoli eller en annen dipp.

  • Kongekrabbe på en skive baguette er et friskt innslag. Bland kongekrabben med chili, hvitløk og lime.

  • Laksetartar med julesmak har en lekker duft, og en jevn og rund smak. Server dem enten i små porsjonsskåler eller i én stor skål som gjestene selv kan forsyne seg av.

Etter en buffet kan det lett bli mye rester. Beregn ca. 600 gram mat per person, tilbehøret inkludert – det blir nok mat.

Her finner du enda flere tips og oppskrifter når du skal lage koldtbord med sjømat.