Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Julelunsj med sjømat på koldtbordet

For mange er det tradisjon i julen å ha store lunsjer med en variasjon av pålegg og salater, samt restene fra julemiddagen fra kvelden før. Disse rettene med sjømat vil løfte julebuffeen til nye høyder.

Julelunsj med sjømat på koldtbordet
Foto: NordicPhotos

Gjestene i julens selskaper representerer gjerne flere generasjoner og har ulike smakspreferanser. Ofte kan de komme til ulike tidspunkt også. Derfor er koldtbord den perfekte løsningen i slike anledninger!

Les også: Tips til koldtbord med sjømat

Faste tradisjoner med sild og laks

Noen faste innslag av sjømat hører til på alle julens buffeer. Sildeklassikere som sursild eller tomatsild er en selvfølge til julelunsjen. Det samme gjelder gravlaks. Begge deler kan kjøpes ferdig i butikken, men hvis du har tid er det ekstra stas å servere dem hjemmelaget.

Hvis du vil grave laksen selv må du huske å gjøre det 3-4 døgn i forveien.

Gravlaks med sennepssaus er en klassiker til julelunsjen.

Gravlaks Fotograf: Studio Dreyer-Hensley

Hjemmelaget sild kan du både lage superenkelt og litt mer avansert. Sild lar seg kombinere med nesten hva som helst og variasjonsmulighetene er uendelige!

Mange har også egne juleverksted, der de lager sild sammen og gir bort i gave. Samle vennegjengen eller noen du er glad i, og vips kan du gi bort spiselige julegaver med personlig preg.

Se oppskrifter: Skap julestemning med sild

Sild
Sennepssild, sursild og rømmesild er alle klassikere i julen. Fotograf: Studio Dreyer-Hensley

5 supre retter til julelunsjen

Noen retter er slik som «alle» liker.  Her er fem tips til småretter til julelunsjen som ikke kan slå feil.

Etter en buffet kan det lett bli mye rester. Beregn ca. 600 gram mat per person, tilbehøret inkludert – det blir nok mat.

Her finner du enda flere tips og oppskrifter når du skal lage koldtbord med sjømat.