Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Julens middager med sjømat

Julen er tiden for å få oppfylt sine ønsker, også på kjøkkenet. Med sjømat bruker du tradisjonsrike råvarer, skaper nye smaker – og imponerer alle rundt bordet.

Julens middager med sjømat
Foto: Gudrun Hoffmann og Ulla Westbø (H2W)

For noen er det torsken, for andre er det kveite som må på bordet for at det skal bli jul. Så viktig har kveita vært i kystbefolkningens juletradisjoner, at det noen steder i landet heter seg at husbonden må sitte på nausttaket hele julekvelden hvis han ikke klarer å skaffe kveite til jul.

Men skaffer du kveite til jul, kan du bruke denne festoppskriften med hasselbackpoteter og nydelig kaperssaus. Et godt tips er å bruke steketermometer når du steker fisken, så du sørger for at den blir passe saftig. Vi anbefaler en kjernetemperatur på 50-55 grader. 

Les også: Julens beste kveitemiddag

Torsk som julemiddag

For mange er torsk julematen foran noen - lett flaket, dampende og hvit. Hvis du lager ovnsbakt torsk med bacondadler, gjør ovnsbaking det enkelt å lage mat til mange, mens dadlene gir den høytidelige smaken av jul.

Mange forbinder torskemiddag med poteter, men det kan være like godt med rotmos.

Les mer: Den perfekte julemiddagen med torsk

Lutefisk som julemiddag

Lutefisk er en sterk tradisjon mange steder i landet. Den kan du servere som tradisjonell lutefisk, og hvis du vil ha en personlig vri kan du tilberede lutefisk med kapers.

Se oppskrift: Tradisjonell lutefisk

Forrett med sjømat

Måltidene i høytiden har gjerne en forrett. Med marinert laks i tre varianter eller laksetartar med julesmak gir du måltidet en lett start, med frisk, spennende smak.

Noe av det enkleste du kan lage som forrett er røykt ørret med eplesalat. Frisk, enkel og kjempegod forrett til alle hovedretter med fisk!

Se mer: Oppskrifter på gode forretter med sjømat