Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Julens middager med sjømat

Julen i år blir en kombinasjon av tradisjoner og tilpasninger, en kombinasjon av nærkontakter, avstand, julemat og alle varme gode juletradisjoner. Vi fortjener å kose oss hver jul, men i år fortjener vi alle det lille ekstra og det med skinnende god samvittighet. Her gir vi deg tre tips til julemiddager med sjømat.

Julens middager med sjømat
Foto: Studio Dreyer-Hensley

Lutefisk

Lutefisken er full av smak og tradisjoner, og skaper alltid stemning. Lutefisken er særlig populær i førjulstiden, og spises mest i november og desember. Lutefisk er nydelig i seg selv, men passer også godt til ulikt tilbehør. Ertestuing, bacon, potet, brunost, sennep og ikke minst sirup er med på å løfte måltidet til nye høyder. Lutefisk er en sterk tradisjon mange steder i landet.

lutefisk-artikkel.jpg

Oppskrift på lutefisk finner du her.

Her kan du lese om hvordan du tilbereder lutefisk.

Kveite

Kveita har vært så viktig i kystbefolkningens juletradisjoner, at det noen steder i landet heter seg at husbonden må sitte på nausttaket hele julekvelden hvis han ikke klarer å skaffe kveite til jul.Men skaffer du kveite til jul, kan du bruke en av våre festoppskrifter med kveite. Et godt tips er å bruke steketermometer når du steker fisken, så du sørger for at den blir passe saftig. Vi anbefaler en kjernetemperatur på 50-55 grader.

kveite-artikkel.jpg

Hvis du vil ha en ny vri på denne tradisjonsrike retten, prøv vår oppskrift med granateple og pinjekjerner eller kveite med chorizosalsa.

kveite-artikkel-2.jpg

Torsk

For mange er torsk julematen foran noen - lett flaket, dampende og hvit. Den tradisjonelle klassikeren serveres selvsagt med kokte gulrøtter og mandelpoteter. En liten vri er å steke gulrøttene i litt smør med frisk, hakket timian til og gjerne en teskje honning smeltet i smøret. Det gir deilig sødme til grønnsakene.

torsk-artikkel.jpg

Prøv gjerne også torsk med glasert rosenkål, rotmos og bacon, eller server ovnsbakt torsk med rotmos og rødvinssaus. Rotmosen er laget med gulrøtter og kålrot, og den bakte torsken har smak av både ingefær, appelsin og rosmarin. Perfekte smaker sammen med den kraftige rødvinssausen.