Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Julestemning med sildeverksted

For mange blir det ikke skikkelig julestemning uten sild på bordet. Har du ikke forsøkt det tidligere så kan vi forsikre deg om at det er lekende lett. Samtidig kan du bruke ventetiden til å slå tre fluer i én smekk: hygg deg med familien eller nære venner, lag pålegg til julemåltidene og gi en populær spiselig julegave til noen du er glad i. En julegave fra havet er enkelt å lage – og hyggelig å få.

Julestemning med sildeverksted
Foto: Studio Dreyer-Hensley

Planlegg og inviter

Finn en dato og inviter nære venner på et skikkelig sildeverksted! Hjemmelaget sild på glass er holdbar i 1-2 uker, avhengig av hvilke ingredienser du velger til.
Sjekk oppskriften for holdbarhet. Om du vil gi den bort i julegave må den ikke lages for tidlig.

Sild passer til alt

De klassiske julesildene er tomatsildsursild og sennepssild, men sild passer til utrolig mange forskjellige smaker. Hva med ingefær og appelsin? Nøtter og eple? Eller en asiatisk vri med chili, sitrongress, lime og kokosmelk? Valgmulighetene er mange og kanskje blir valget enklere når du tenker på hvem som skal spise det. Og kjenner du kanskje noen som hadde blitt imponert av akevittsild, sherrysild eller julegløggsild?

Se alle sildeoppskriftene her: Lag julestemning med sild

Skap julestemning

Varm opp gløgg, sett på favorittjulemusikken og la stunden bli et avbrekk der dere både får hygget dere sammen og laget deilig sild til julens mange lange måltider.
Hvis man også pynter glassene litt ekstra, er hjemmelagd sild på glass en super gave å gi bort. Det ligger en ekstra omtanke bak de hjemmelagede og spiselige julegavene.

Sildeverksted - steg for steg

Be gjerne alle ta med litt hver, så slipper du stort innkjøp og alle er med på spleiselaget.

  • Små glass til å ha silden på. Vask de i såpe og varmt vann før du sterilisere glassene. Enten i stekeovnen på 100 grader i ca. 10 minutter eller ved å koke glassene i ca. 10 minutter.
  • Lag en oversikt over hvilke sildevarianter dere vil lage, så alle ingrediensene er i hus. Finn din sildefavoritt her.
  • Ferdigsild på glass eller krydder/saltsild-fileter. Bruker du ferdigsild (sursild eller kryddersild er mest vanlig) på glass, heller du av laken og bruker silden til å lage din egen sildevariant.
  • Dersom du ønsker å lage silden fra grunnen av, kjøper du noen pakker krydder- eller saltsild hos fiskehandleren eller i dagligvarebutikken. Da må filetene ofte vannes ut i vann eller melk (eller en blanding av vann og melk) i 1-2 timer på forhånd. Vanner du ut med melk vil du få en litt mildere smak på sildefiletene. Tørk lett med kjøkkenpapir før du bruker silden.
  • Krydder og smakstilsetninger etter eget ønske. Se oppskriftene for inspirasjon og mengde.
  • Boller til råvarer dere har tenkt å bruke.
  • Skjærefjøl, kniv og rivjern.
  • Noe å blande med laken/sausen med.
  • Pyntesaker: bånd, tusjer, klistrelapper, gavelapper, kvister, og annen pynt.

Pimp glasseneHer får du tips til pynting av sildeglass

Forberedelser før du legger silden på glass

Du må sterilisere glassene du skal ha silden i. Dette gjør du enkelt i stekeovnen på 100 grader i ca. 10 minutter eller ved å koke dem i ca. 10 minutter. På forhånd må du ha rengjort dem godt med såpe og varmt vann.

Dersom du ønsker å lage silden fra grunnen av, kjøper du noen pakker krydder- eller saltsild hos fiskehandleren eller i dagligvarebutikken. Da må filetene ofte vannes ut i vann eller melk (eller en blanding av vann og melk) i 1-2 timer på forhånd. Vanner du ut med melk vil du få en litt mildere smak på sildefiletene. Tørk lett med kjøkkenpapir før du bruker silden.

Slik lager du sild hjemme - steg for steg

1. Velg sild og ingredienser fra oppskriftene. Kutt, rasp og riv opp ingrediensene. Sildefiletene skjærer du i ca. to cm brede strimler på tvers.

Velg sild og ingredienser fra oppskriften

2. Bland ingrediensene i en bolle, eller legg dem lagvis på glass og hell på lake. Laken kan du lage fra bunn, eller bruke lake fra sildeglass fra butikken som du «pimper» opp med krydder etter eget ønske. Denne enkle eddiklaken kan du bruke som basisoppskrift.

Bland ingrediensene i en bolle- eller legg dem lagvis på glass og hell på lake eller dressing

3. Pynt glasset med det du måtte ønske å pynte med. Kun fantasien setter grensene her.

Pynt glasset.

4. Gi glasset bort som gave eller bare nyt det selv.

Husk! Hjemmelaget sild på glass er holdbar i 1-2 uker. Se den enkelte oppskriften for antatt holdbarhet. Du må altså ikke lage silden for tidlig hvis du skal gi den bort i gave!

Godt sildeverksted!