Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Påskestemning med sild

Gi påskeeggene godt selskap på frokostbordet og lunsjbuffeten. Sild gir kroppen det den trenger i møte med skiløypene.

Påskestemning med sild
Foto: Katrine Lunke

De gode sildepåleggene kan du enten lage fra grunnen av eller kjøpe ferdige på glass. Å lage hjemmelaget påleggssild en hyggelig påskesyssel hvis vær og føreforhold svikter. Når sola lokker frem, er det ingenting i veien for å ta en snarvei og ta utgangspunkt i ferdig sild på glass. Deilig påskesild blir det uansett!

Les merMange gode oppskrifter på sild til påske

Forslag til hjemmelaget sild

Hvis du vil gjøre det enkelt å lage sild er det fullt lov å jukse litt ved å kjøpe påleggssild på glass. Alt du da trenger å gjøre er å tørke av laken først. Alternativt kan du lage påleggssild fra grunnen av. Kjøp saltsildfilet eller kryddersildfilet som du vanner ut i melk i to til tre timer. Lag den marinaden du ønsker, tilsett silden og de øvrige ingrediensene. 

Her får du oppskriftene på de mest tradisjonelle sildevariantene:

De tradisjonsrike sildepåleggene hører hjemme på frokostbordet. Du kan også utvide repertoaret med appelsinsild, et sildepålegg med smak av påske. Husk at alle disse silderettene må stå i kjøleskapet minst ett døgn for at smakene skal utvikles.

Les mer: Slik lager du sild til påske selv

Få en frisk karrisild ved å tilsette eple. Denne oppskriften tar utgangspunkt i påleggssild på glass. Fotograf: Katrine Lunke

Sild og egg er perfekt sammen

Få ting passer bedre sammen enn egg og sild. Hva med å prøve en tradisjonsrik silltårta, en god oppskrift på en svensk festrett med sild. Dette er en spennende og annerledes måte å kombinere sild og egg på når du blir lei av brødskiva.

After-sild 

Lag en sildelunsj etter skituren, og inviter naboene med på laget. Send ungene ut etter friske grener som får springe ut inne i varmen fra peisen. Dekk bordet med malte påskeegg, store, gule kubbelys og kanskje en gul silkesløyfe på stetten av hvert glass. Da har du alt du trenger for å komme i påskestemning etter en lang fjelltur – nesten.

Dette trenger du i tillegg:

  • Godt brød, mørkt rugbrød for eksempel

  • Hakket rå løk

  • En skål rømme

  • Kapers

  • Kokte egg

  • Sildesalat, sursild på glass eller andre silderetter

  • Rødbeter, bondelefser og kokte poteter

Silde-frieri til de minste 

Selvsagt kan barna like sild. I hvert fall hvis de får en smak de kjenner igjen og elsker – nemlig taco. Tilfeldigvis passer smakskombinasjonen med tacosaus ypperlig til den karakterfaste fisken.

Øl fremhever sildesmaken 

Sild er som skapt for øl. Sødmen fra ølet, sammen med boblene fra kullsyren, gjør nemlig at sildens rene og kraftige smak virkelig kommer til sin rett.

Les mer: Godt øl til god sild

God påske til store og små!