Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Slik griller du klippfisk

Klippfisk er nydelig på grillen! Men hvordan gjør du det? Her er noen gode tips og triks samt forslag til deilig tilbehør. 

Slik griller du klippfisk
Foto: Synøve Dreyer

Mange forbinder klippfisk med den røde tomatbaserte bacalao-gryten, men har du prøv den tradisjonelle fisken på grillen? Klippfisk er fantastisk grillmat! I tillegg er den faktisk enda litt enklere å få perfekt enn annen fisk, siden den er litt fastere i fisken.

Før du griller klippfisken

Når vi skal grille klippfisk (og fisk generelt) er det et par ting vi bør ha klart før vi starter.

  • Klippfisk er veldig salt, så du må sørge for at den er vannet ut. Du kan få kjøpt ferdigutvannet klippfisk, men hvis du kjøper vanlig pakke kan du bruke denne framgangsmåten for å vanne ut klippfisken.

  • La kullet bli tilstrekkelig varmt og få grå kanter før du begynner å grille. Hvis du bruker gassgrill bør du la den få noen minutter til å varme seg skikkelig opp.

  • Sørg for å ha en varm sone og en litt kaldere sone av grillen, slik at du får byttet mellom direkte og indirekte varme. Hvis du har en kullgrill er det smart å ha kull bare på den ene siden. Hvis du bruker gassgrill med flere brennere er det fint å la en av brennerne ha lav varme, slik at de ferdige fiskestykkene kan ligge der å hvile når de er ferdige.

Grilling av klippfisk – steg for steg

  • Del fisken opp i porsjonsstykker.

  • Du kan enten pensle fisken med marinade eller grille den naturell med olje. Grill alltid med skinnsiden ned. Pensle skinnsiden med litt marinade eller olje før du legger den på grillen.

  • Etter 3-4 minutter på sterk varme flytter du den over på et område av grillen med lavere indirekte varme, og lar den grille videre i 4-5 min eller til du ser det begynner å piple litt væske fra siden og at fileten starter å flake seg.

  • Pensle siden som vender opp med olje eller en god marinade på slutten av steketiden. 

Tilbehør til grillet klippfisk

Ingen rett er komplett uten tilbehøret. Den gode nyheten er at du kan servere nesten alt mulig til klippfisk.

Marinader er alltid populært, og denne marinaden med gressløk og estragon setter en skikkelig spiss på retten. Vi anbefaler at du pensler på marinaden etter at fisken er grillet for å unngå at fisken setter seg fast i risten på grunn av marinaden.

Om sommeren er det veldig deilig med friske smaker i tilbehøret. En mango- og avokadosalat vil aldri slå feil. Kjenner du noen som ikke liker mango og avokado?

Legg ved noen gode poteter eller et godt brød, og grillsuksessen er et faktum. Prøv selv og se hvor enkelt det er å grille klippfisk, og ikke minst hvor fantastisk godt det er!

Se også: Tilbehør til sommerens grillmat. Foto: Lina Eriksson