Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Sunn og lett sommermat

Lege og matspaltist Maria Arléns gode tips til sunn, sommerlig grillmat og tilbehør. 

Sunn og lett sommermat
Foto: Esten Borgos / Eva Stensland

Mange er i modus for å spise litt lettere og enklere mat om sommeren. Matspaltist, lege og forsker på ernæring, Maria Arlén deler sine aller beste tips til sunn og deilig sommermat. 

Les også:  Marias topp fem sommerfavoritter

– Min soleklare favoritt på grillen er laks
 
Selv foretrekker hun sommermat som er lett, fargerik og frisk.

– Jeg elsker enkle salater, gjerne med eksotiske frukter, avokado, ristede nøtter og gode råvarer. Til dessert spiser jeg helst en hjemmelaget, frisk sorbet, der sitron og kokos er favoritten, sier Maria som griller så ofte hun kan om sommeren, og aller helst fisk som er marinert.

– Hva er din favorittfisk på grillen?

– Min soleklare favoritt er laks. Det er fordi den er så enkel å tilberede, alltid enkel å få tak i fersk, og den er som poteten; går til alt. Kveite er en sikker nummer to. Det er et bonus at begge er rike på omega-3-fettsyrer som gjør godt for kropp, hjerne og ikke minst for hud i sommersol. Jeg marinerer den helst i lime, pepper og salt før jeg griller den, sier hun.

 Les også: Gode oppskrifter til laks på grillen

Tilbehøret som passer til all grillmat 
– Hva slags tilbehør bør man velge dersom man vil spise sunt om sommeren?

– Tenk fargerikt og litt utenfor boksen. Jo mer farger, jo bedre. I tillegg må det være enkelt, godt, og som en bonus sunt, sier hun.

Maria oppfordrer til å bruke en blanding av ulike salater med friske urter og litt ferskpresset eller grillede sitrusfrukter. 

– Grillet paprika med olivenolje er godt til det meste, spesielt hvit fisk. I tillegg er paprika proppfull med vitamin C, faktisk fem ganger mer enn appelsin. Spicy, eksotisk fruktsalat med mango er min favoritt. Ellers kan man bruke ananas eller papaya blandet med litt chili. Dette er et naturlig søtt tilbehør, og funker særlig bra til spesielt fet fisk. Avokado egner seg svært godt både til mager og fet fisk. Ha den i salaten, lag guacamole eller server den enkelt med litt salt, sitron og pepper over. I tillegg er den rik på blant annet vitamin E og sunne fettsyrer som gjør kroppen glad, fortsetter hun.

 

Paprika
Grillet paprika
 smaker godt både som en egen tapasrett eller som tilbehør til grillet sjømat. Fotograf: Studio Dreyer-Hensley

Alle disse forslagene er ifølge Maria tilbehør som både passer til kjøtt og fisk, slik at grillverten ikke trenger å tenke så mye på å tilpasse tilbehøret ut fra hva som er på grillen.

Les også: Tips til godt tilbehør til grillen

Gode smaker til fisken

– Har du tips til grillkrydder som passer til fisk?

– Jeg foretrekker friske urter om jeg har det for hånden, både på grunn av smak og at de er næringsrike. Koriander og dill er mine favoritter. For øvrig kan man også bruke tørkede urter, kombinert med salt og pepper.

 

Ifølge Maria er nøtter og fisk en annen super kombinasjon.

– Mine favoritter er mandler, pinjekjerner og pistasjnøtter. Jeg elsker å lage nøttelokk på fisken, eller strø litt ristede nøtter over til slutt. Nøtter er svært næringsrike, både på antioksidanter og sunne fettsyrer.