Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Dette bør du vite om ramen – japansk nudelsuppe

Ramen er noe av det mest trendy du kan spise. Bli proff på den superpopulære nudelsuppen.

Dette bør du vite om ramen – japansk nudelsuppe
Foto: Norwegian Seafood Council

Ramen er benevnelsen for japansk nudelsuppe. Det er tradisjonsrik hverdagsmat som spises av millioner japanere hver dag. Nå har ramen tatt resten av verden med storm. I New Yorks gater er ramen å finne på hvert eneste lille gatehjørne.

Ramen-tips fra stjernekokken

Stjernekokken Øyvind Næsheim er hjemvendt og driver restauranten Kita by Night i Stavanger. Tidligere har han jobbet for Nobu på Hawaii, en internasjonalt anerkjent stjernerestaurant, og han har servert en rekke kjente fjes. 

Næsheim forklarer at ramen skal bestå av fire elementer: nudler, suppe, topping og tare.

Ramen med torsk og reker

Dette gjør ramen-nudlene så spesielle

– Nudlene skal være basert på hvetemel. De har en fast konsistens og oppløses ikke i suppen. Den basiske smaken på nudlene er viktig så derfor baker vi bakepulveret på forhånd før det brukes i deigen, sier han.

Videre advarer Øyvind om at det skal være tungt å kna deigen til nudlene.

– Vær forberedt på å svette når du du knar deigen! Det skal være tungt, slikt blir det gode nudler av.

Dashi - rik på umami

Ifølge kokken er det er noe helt spesielt med basen til en god suppeskål med ramen.

– Basen til en god ramensuppe er det vi kaller dashi. Dashi er kraft som er laget av kombu som er fingertare, bonitoflak som er høvlede flak av tørket bonitofisk, og tørket shiitakesopp.

Øyvind forklarer at dashi er rik på umami og har en lett røyksmak.

– Shiitake gir en dyp sopparoma, mens bonitoflakene setter røyksmaken. Kombuen gir umamismaken. Det hele er en perfekt kombinasjon av smaker som komplimenterer hverandre i suppen. Skal du lage skikkelig ramen må du lage skikkelig dashi. Ingrediensene er å få kjøpt på de fleste internasjonale og asiatiske matbutikker. 

Kombu, tørket shiitakesopp og bonitoflak. 

Som hurtigløsning kan man kjøpe «hon dashi» i stedet for å lage dashien selv.  Hon dashi er ferdigbuljong som fås kjøpt på internasjonale eller asiatiske matvarebutikker. 

Hon dashi, ferdigbuljong av dashi.

– Når det gjelder topping er det kun fantasien som setter grenser! I Japan er det egne ramenvarianter for ulike regioner, der både topping, suppe og nudler varierer. Mange forbinder ramen med svinekjøtt og egg, men man kan med fordel bytte det ut med havets delikatesser, forteller stjernekokken.

Prøv oppskriften: Spicy ramen med breiflabb