Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Norsk laks på japansk

Japanerne bruker hedersbetegnelsen «nama salmon» når de snakker om norsk laks, som er blitt en selvsagt ingrediens i sushiens hjemland.

Norsk laks på japansk
Foto: Studio Dreyer-Hensley

Japan er et land med lang tradisjon for laksefiske. Minst like lang og stolt er sushitradisjonen, der kvalitetskravene til fisk er strenge. I dette markedet har fersk norsk oppdrettslaks ikke bare fått innpass, men blitt favoritten. I dag foretrekker unge japanere norsk laks framfor alle andre fiskearter til sushi og sashimi.

Nama salmon

Laksen fra Norge er faktisk så spesiell at japanerne har gitt den et eget navn, «nama salmon». «Nama» betyr «det som ingen har gjort noe med». Japanerne bruker det om øl før det er tappet på flaske, de bruker det om sin egen fødselsdato – og det ble tatt i bruk da den norske oppdrettslaksen dukket opp i japanske sushidisker. Vanligvis må rå og fersk fisk fryses et døgn før den brukes i sushi. Unntaket er den naturlig rene laksen fra Norge, som er uten parasitter og kan legges rett på risen.

Nøysomhet og renhet

Øygruppen Japan er like stor som Norge, men har 28 ganger så mange innbyggere og er et av verdens tettest befolkede land. Minimalisme, nøysomhet, diskresjon og hygiene er derfor sentrale dyder i dette landet, og slik blir «nama salmon» en kjær ingrediens i den tradisjonsrike sushien. Med sin delikate konsistens og attraktive røde farge, utkonkurrerer den både tunfisk, hvalkjøtt og skalldyr i de japanske sushibarene.

Godt rykte

Sushi ble først laget som gatemat i Tokyo i 1824. Fortsatt kan du kjøpe sushi fra enkle familiedrevne serveringssteder i de japanske byene, der den tradisjonsrike retten serveres gjennom et hull i veggen. Du får også servert sushi på rullebånd i moderne barer. Det er viktig for japanerne å holde på sushiens gode navn og rykte internasjonalt, så vi kan være stolte over den norske laksens suksess i sushiens hjemland.