Bruk Ctrl og + eller Ctrl og - for å justere tekststørrelsen

Aïoli passer godt til tapas og kan varieres lett ved å tilsette andre smaker. I denne oppskriften gir du den tre forskjellige smaker som du blander med kokt klippfisk.

Vanskelighetsgrad Middels
Vurdering:
Antall porsjoner

Ingredienser

  • 500 g g klippfisk, utvannet og renset klippfisk, utvannet og renset
  • 1 l l melk melk
  • 1 stk stk baguette baguette
  • olje olje

Aïoli

  • 4 stk stk eggeplomme eggeplomme
  • 5 dl dl olivenolje olivenolje
  • 2 fedd fedd hvitløk hvitløk
  • 0,5 stk stk sitroner sitron

Karriaïoli

  • 1 ss ss vårløk vårløk
  • 1 ss ss gressløk, frisk gressløk, frisk
  • 0,5 ss ss karri karri

Tomataïoli

  • 50 g g tomat, soltørket tomat, soltørket
  • 2 ss ss basilikum, frisk basilikum, frisk
  • pepper pepper

Urteaïoli

  • 2 ss ss persille, frisk persille, frisk
  • 2 ss ss gressløk, frisk gressløk, frisk
  • salt og pepper salt og pepper

Framgangsmåte

  • Sett stekeovnen på 200 °C.

  • Kok opp melken og legg i klippfisken. Kok fisken forsiktig til den flaker seg, ca. 5 minutter.

  • Sil av melken, avkjøl og riv klippfisken.

  • Skjær baguette i tynne skiver og legg på et stekebrett.

  • Pensle med olje og stek i stekeovnen til skivene er gylne og sprø.

Aïoli

  • Pisk eggeplomme sammen og spe forsiktig med olivenolje mens du pisker hele tiden, den skal ha konsistens som majones. Spe med litt vann hvis den blir for tykk.

  • Riv hvitløk og rør inn. 

  • Smak til med saft av sitron, salt og pepper.

  • Rør inn klippfisk og del aïolien i tre porsjoner.

Karriaïoli

  • Skjær vårløk i tynne ringer, finhakk gressløk, og bland med karri og en porsjon aïoli med klippfisk.

Tomataïoli

  • Finhakk soltørkede tomatene og basilikum, og bland med en porsjon aïoli med klippfisk.

  • Smak til med pepper.

Urteaïoli

  • Finhakk persille og gressløk, og rør inn i en porsjon aïoli med klippfisk.

Fordel de tre aïoliene på baguetteskivene og server.