Bruk Ctrl og + eller Ctrl og - for å justere tekststørrelsen

Kveite blir saftig og fin når den bakes hel i stekeovn, og er en enkel måte å tilberede mat til mange på. Med urter og sesongens rotgrønnsaker blir det et godt og sunt måltid.

Vanskelighetsgrad Vanskelig
Vurdering:
Antall porsjoner

Ingredienser

  • 2 kg kg kveite, hel kveite, hel
  • 2 l l vann vann
  • 200 g g salt salt
  • 1 ts ts pepper pepper
  • 4 kvister kvist persille, frisk persille, frisk
  • 4 dl dl hvitvin hvitvin
  • 1 stk stk sitroner sitron

Sandefjordsmør

  • 2 dl dl kremfløte kremfløte
  • 200 g g smør smør
  • salt og pepper salt og pepper
  • sitronsaft sitronsaft
  • 3 ss ss persille, frisk persille, frisk
  • 1 stk stk purre purre

Tilbehør

  • 2 stk stk gulrot gulrot
  • 1 stk stk persillerot persillerot
  • 0,5 stk stk kålrot kålrot
  • potet potet
  • 1 ss ss olje olje
  • 1 ss ss smør smør

Framgangsmåte

  • Sett stekeovnen på 200 °C.

  • Rens kveiten og skjær av hode og hale. Klipp av finnene og flå av skinnet.

  • Rør sammen vann og salt, og la fisken ligge i saltlaken i ca. 8 minutter. Ta den opp og tørk den godt.

  • Brun kveiten lett i en blanding av olje og smør, og kvern over pepper.

  • Legg kveiten i en smurt ildfast form sammen med hakket persille.

  • Ha revet sitronskall og sitronsaft over fisken. 

  • Hell på hvitvin og bak fisken i stekeovnen til den så vidt er gjennomkokt, ca. 15 minutter.

Sandefjordsmør

  • Kok inn kremfløte til den tykner og pisk inn smør i små terninger. 

  • Smak til med salt, pepper og sitronsaft, og rør inn hakket persille like før servering.

Tilbehør

  • Skjær gulrot, persillerot og kålrot i staver og kok knapt møre i lettsaltet vann.

Server kveiten på grønnsakene med purre drysset over, med sandefjordsmør og kokte poteter ved siden av.