Bruk Ctrl og + eller Ctrl og - for å justere tekststørrelsen

Skap et festmåltid og server stekt kveite med godt tilbehør til gjestene dine i julen. Server med mandelpotetpuré og en smakfull smørsaus.

Vanskelighetsgrad Vanskelig
Vurdering:
Antall porsjoner

Ingredienser

  • 800 g g kveitefilet, med skinn kveitefilet, med skinn
  • 0,5 stk stk sitroner sitron
  • 2 fedd fedd hvitløk hvitløk
  • olivenolje olivenolje
  • salt og pepper salt og pepper

Smørsaus

  • 0,5 stk stk fennikel, frisk fennikel, frisk
  • 100 g g sukkererter sukkererter
  • 1 stk stk eple eple
  • 1,5 stk stk sjalottløk sjalottløk
  • 0,5 fedd fedd hvitløk hvitløk
  • 0,5 stk stk kardemomme, hel kardemomme, hel
  • 1,5 stk stk stjerneanis stjerneanis
  • 1,5 dl dl eplejuice eplejuice
  • 2,5 dl dl hvitvin hvitvin
  • 2,5 dl dl matfløte matfløte
  • 75 g g smør smør
  • 1 stilk stilk dill, frisk dill, frisk
  • olivenolje olivenolje
  • salt og pepper salt og pepper
  • sitronsaft sitronsaft

Mandelpotetpuré

  • 500 g g mandelpotet mandelpotet
  • 75 g g smør smør
  • 2,5 dl dl matfløte matfløte
  • salt og pepper salt og pepper

Tilbehør

  • 25 g g mandelflak mandelflak
  • olivenolje olivenolje
  • flaksalt flaksalt
  • timian, frisk timian, frisk

Framgangsmåte

  • Sett stekeovnen på 180 °C. 

  • Skrap fiskeskinnet godt, og skyll og tørk det. 

  • Skjær snitt i fiskeskinnet, og legg skiver av sitron og hvitløk og legg i snittene.

  • Ha kveiten med skinnsiden opp i en ildfast form med olivenolje i bunnen.

  • Pensle kveiten godt med olivenolje og dryss med salt.

  • Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av kveiten. Stek kveiten til den har ca. 50 °C i kjernen, da er den fortsatt saftig. Det tar ca. 20 minutter avhengig av tykkelsen på kveitestykket. 

  • Husk at den ettersteker noe når den kommer ut av stekeovnen.

Smørsaus

  • Skjær fennikel, sukkererter og eple i små biter. Kok opp lettsaltet vann.

  • Kok fennikelen i ca. 1 minutt, ha deretter i sukkerertene. Kok videre i ca. 1 minutt. Hell av vannet og skyll grønnsakene i iskaldt vann til de er kalde.

  • Finhakk sjalottløk og grovhakk hvitløk, og surr sammen med kardemomme og stjerneanis i olivenolje til løken er blank.

  • Hell over eplejuice og hvitvin. Kok dette til det halve. 

  • Ha i matfløte og kok til det halve igjen. Rør inn smøret.

  • Sil sausen over i en ny kjele og smak til med salt, pepper og sitronsaft.

  • Bland litt dill sammen med epleterningene, fennikel og sukkererter, og rør dette inn i sausen ved servering.

Mandelpotetpuré

  • Skrell og kok mandelpotet møre. 

  • Ha smør og matfløte i kasserollen sammen med potet og mos det godt sammen. Smak til med salt og pepper.

Tilbehør

  • Sett stekeovnen på 150 °C.

  • Ha mandelflakene på et stekebrett og drypp med litt olivenolje.

  • Sett brettet inn i stekeovnen og stek flakene gyllen og sprø, ca. 10 minutter.

  • Dryss flaksalt og hakket timian over mandelflakene.

Dra skinnet av kveiten og server med mandelflak på toppen, og smørsaus og mandelpotetpuré ved siden av.