Bruk Ctrl og + eller Ctrl og - for å justere tekststørrelsen

Til julemiddagen er kveite en nydelig fisk å bruke. Kveiten bakes i stekeovnen mens du lager en puré av mandelpotet og avslutter med ristede pinjekjerner.

Vanskelighetsgrad Middels
Vurdering:
Antall porsjoner

Ingredienser

  • 800 g g kveitefilet, med skinn kveitefilet, med skinn
  • 20 stk stk cherrytomat cherrytomat
  • 2 ts ts hvitløk hvitløk
  • 25 g g pinjekjerner pinjekjerner
  • salt, grovt salt, grovt
  • olivenolje olivenolje
  • sukker sukker
  • smør smør

Mandelpotetpuré

  • 800 g g mandelpotet mandelpotet
  • 40 g g smør smør
  • 2 dl dl helmelk helmelk
  • salt og pepper salt og pepper

Brunet smør

  • 2,5 dl dl smør smør
  • 2 ss ss sjalottløk sjalottløk
  • 3 ss ss soyasaus soyasaus
  • 0,5 stk stk sitroner sitron

Lun brokkoli

  • 0,5 stk stk brokkoli brokkoli
  • olivenolje olivenolje
  • sitronsaft sitronsaft
  • salt salt

Framgangsmåte

  • Sett stekeovnen på 150 °C.

  • Dryss grovt salt på kveitefileten og la den ligge i ca. 5 minutter.

  • Skyll av saltet i kaldt vann og tørk fileten med tørkepapir.

  • Legg cherrytomater i en smurt ildfast form med olivenolje, revet hvitløk, litt salt og sukker, og bak i stekeovnen i ca. 15 minutter.

  • Rist pinjekjerner i tørr stekepanne.

  • Skjær kveitefileten i serveringsstykker og legg stykkene på stekebrett med bakepapir. Bakes i stekeovnen i 8-12 minutter.

Mandelpotetpuré

  • Skrell og kok mandelpotet i vann uten salt til de er møre.

  • Hell av vann, og la potetene dampe så de blir tørre.

  • Mos potetene, tilsett smør og bland godt. 

  • Tilsett helmelk til passe konsistens, og smak til med salt og pepper.

Brunet smør

  • Kok opp smør i en kasserolle og ta bort skummet med en skje.

  • Når smøret begynner å bli brunt, siles det over i en ny kasserolle uten at det brune blir med.

  • Ha i hakket sjalottløk, soyasaus, og saft og skall av sitron.

Lun brokkoli

  • Skjær brokkoli i små buketter og kok dem lett i vann.

  • Hell av vannet og surr brokkolien i olivenolje og sitronsaft.

  • Smak til med salt.

Server kveiten med pinjekjerner drysset over, og med cherrytomater, mandelpotetpuré, brunet smør og lun brokkoli ved siden av.